U Hrvatsku stiglo 48.000 Pfizerovih cjepiva protiv covida za djecu od pet do 11 godina

U Hrvatsku je danas stiglo 48.000 doza cjepiva protiv covida-19 za djecu od pet do 11 godina starosti, koje će idućih dana biti distribuirane po zavodima za javno zdravstvo.

– Djeca u dobi od pet do 11 godina primat će cjepivo u dvije doze kao i odrasli, no ono sadrži trećinu doze za odrasle – kaže zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin uz napomenu da se cijepljenje naročito preporučuje imunokompromitiranoj djeci.

Zavodi za javno zdravstvo cijepljenje će organizirati putem pedijatrijskih ambulanti i ambulanti školske i obiteljske medicine. Stoga se roditelji koji žele da se njihova djeca cijepe trebaju javiti izabranom pedijatru, odnosno izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom školskom liječniku.

U Hrvatskoj je dosad cijepljeno oko 6.400 djece u dobi od 12 do 14 godina (5,18 posto) te oko 55.000 mladih u dobi od 15 do 19 godina. Za djecu od pet do 11 godina odobreno je cjepivo Pfizer. Za dob ispod pet godina starosti za sada nije registrirano niti jedno cjepivo, zbog čega se ta djeca ne mogu cijepiti.