U nedjelju prva volonterska akcija čišćenja kupališta Banja

HGSS Stanica Vinkovci ponosno predstavlja projekt „Eko akcija – čišćenje kupališta Banja“. Posrijedi je aktivnost koju je podržala i INA kroz program Zeleni pojas u okviru kojeg je kompanija provela natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata lokalnih zajednice. Prva volonterska akcija čišćenja kupališta Banja bit će održana u nedjelju, 27. lipnja, s početkom u 10 sati.

Dva umjetna jezera nastala iskopavanjem gline za proizvodnju opeke i crijepa dragocjen su izvor osvježenja u vrućim ljetnim mjesecima koji nema baš svaki grad. Već dulji niz godina taj se prostor sustavno uređuje te je od jezera obraslih šikarom postao kupalište. Sve je krenulo prije dvadesetak godina otvaranjem ugostiteljskog objekta “Jezero Banja” koji, u suradnji s Gradom Vinkovcima, vodi brigu o kupalištu. Na Banji je uređeno i nekoliko sportskih terena, dječje igralište, šetnica, a osigurana je i sanitarna infrastruktura.

Projektnim prijedlogom ulaže se u kupnju ronilačke opreme s kojom će HGSS Vinkovci u suradnji s Ronilačkim klubom Vinkovci provesti tri akcije čišćenja kupališta od sitnog i krupnog otpada. Prikupljeni otpad će se zbrinuti na odgovarajući način, a ovom akcijom očistiti će se otprilike 150.000 m2 površine vode, u tri navrata.

FOTO: arhiva

Održivost projekta postiže se povećanom sviješću javnosti usmjerenom na očuvanje i zaštitu okoliša. Stjecanjem iskustva na projektu, osigurana su dodatna primjenjiva znanja, ostvaren transfer znanja među svim dionicima u zajednici i šire, što će kroz duže razdoblje dati doprinos povećanju aktivnog participiranja i zalaganja za neprekidno ulaganje u zaštitu okoliša. Očekivana realizacija projekta je svibanj-studeni 2021.

HGSS Stanica Vinkovci ovim projektom koristi svoja znanja, vještine i resurse za poboljšanje životnog okruženja, a sve zahvaljujući Ininom Zelenom pojasu koji će im u tome i pomoći. Članovi HGSS Stanice Vinkovci ponosni su što je ovaj projekt prepoznat kao vrijedan.

– Veselimo se novom projektu i zahvalni smo što nam je INA kroz svoj program Zeleni pojas dala priliku da unaprijedimo svijest javnosti te je usmjerimo ka očuvanju i zaštiti okoliša u lokalnoj zajednici – izjavio je Zlatko Becić, pročelnik HGSS Stanice Vinkovci Zlatko Becić.