U nedjelju započinje cijepljenje protiv COVID-19, u prvoj fazi za VSŽ osigurano 395 doza

Države članice Europske unije, uključujući Hrvatsku, 30. srpnja 2020. ovlastile su Europsku komisiju da u njihovo ime pregovara s proizvođačima cjepiva i sklapa sporazume o prethodnoj kupnji za proizvodnju, kupnju i opskrbu cjepiva protiv bolesti COVID-19. Cilj je da se kroz zajedničku nabavu osiguraju dostatne doze cjepiva za sve zemlje Europske unije i da ih se pravedno rasporedi među zemljama članicama, ovisno o broju stanovnika.

Hrvatska je dosad naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za kraj 2021. godine, kako bi se osigurao kontinuitet opskrbe cjepivom za slučaj da bude potrebno sezonsko cijepljenje svake godine.

Prve  doze cjepiva stigle su u Hrvatsku, a cijepljenje će se započeti provoditi u nedjelju, 27. prosinca.

U VSŽ pristiglo je 395 doza cjepiva protiv COVID-19 bolesti. Od toga broja, 340 doza osigurano je za korisnike domova za stare i nemoćne. Četrdeset doza namijenjeno je djelatnicima na COVID odjelima vinkovačke i vukovarske bolnice, a 15 doza za zdravstvene djelatnike Hitne medicine  – kaže dr. Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Sukladno planu Europske unije cijepljenje će se provesti u razdoblju od 27. do 29. prosinca. Što dalje, kada dalje?

U ovome času ne možemo ni pretpostaviti kada će nam biti isporučene nove doze cjepiva. Prema najavama to bi se trebalo dogoditi uskoro, čemu se i nadamo, ali promjene s datumom isporuke praktički se događaju se na dnevnoj bazi – dodaje dr. Krešić.

Na početku cijepljenja postupak će se provoditi kampanjski u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi. Ovisno o potrebama na županijskoj razini, uz uobičajeni sustav cijepljenja putem zavoda za javno zdravstvo, osnivat će se posebni mobilni timovi cjepitelja.