U Novom Selu gradi plantažu kanabisa. Legalno!

Vinkovčanin Dejan Sić (42) 2006. godine odselio je u Dubai, ondje se skrasio, stekao obitelj i ponešto kapitala baveći se uglavnom marketingom. Nakon globalnog ekonomskog kolapsa koji 2009. nije zaobišao ni bogati Bliski istok, preorijentirao se na – „industriju zdravog života”.

– Godine 2014. počeo sam se baviti uzgojem kanabisa. Da ne bude zabune, sve je legalno. Riječ je o legalno uzgojenoj indijskoj konoplji u kojoj postotak THC-a (psihoaktivna tvar, op. a.) ne smije prelaziti 0,2 posto – pojašnjava Sić koji se unatrag nekoliko godina potpuno posvetio proizvodnji industrijske konoplje i krenuo s ozbiljnijim investicijama u proizvodnji ove biljke čija se medicinska vrijednost u svijetu počela naglašavati još prije 50-ak godina.

 

– U zadnjih nekoliko godina potpuno sam posvećen tom biznisu. Krenuo sam i s ozbiljnijim investicijama. U Portugalu, točnije u blizini Lisabona, već sedam godina imam proizvodne hale u kojima godišnje proizvedem oko dvije i pol tone suhoga cvijeta. Posao dobro ide, zadovoljan sam.

U tolikoj mjeri da će uskoro proširiti i na Hrvatsku!

– Kupio sam zemlju u Zagrebu, Istri i Vinkovcima. Licenciju već imam. Orijentirat ću se na tzv. „indoor” proizvodnju, a do Nove godine trebao bih biti operativan barem u jednom objektu u Hrvatskoj.

„Indoor” proizvodnjom u Hrvatskoj nitko se ne bavi, u čemu naš sugovornik vidi značajnu poslovnu priliku.

– U Hrvatskoj se radi „green house”, odnosno staklenička proizvodnja. „Indoor” je nešto novo, vjerujem uspješno, to je posao budućnosti. Vinkovci? Kupio sam zemlju u Vinkovačkom Novom Selu, investicija je vrijedna oko 650.000 eura. Ne, nisam tražio nikakvu državnu subvenciju, sve je privatni kapital.

Radovi na podizanju vinkovačke hale su uznapredovali, tempo i dinamika su zadovoljavajući. 

– Početkom sljedeće godine trebao bih biti operativan. Planirano je i zapošljavanje 15-ak radnika, uključujući i inženjere agronomije. Proizvodit ćemo sirovinu, odnosno bazirati se na sadnji, rastu, berbi i sušenju. Plasman? Tržište je praktički osigurano; Švicarska, Austrija i Francuska.

U Hrvatskoj je dosta predrasuda kada je u pitanju uzgoj industrijske konoplje. Pod tim pojmom zapravo podrazumijeva se podvrsta konoplje koja, kako smo već naveli, ima ukupni sadržaj THC-a do 0,2 posto i čije se sorte nalaze na Zajedničkoj sortnoj listi Europske unije i nije uvrštena u Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga.

– Važno je naglasiti kako je riječ pripravku koji se u farmaceutskoj industriji koristi za ublažavanje simptoma različitih zdravstvenih stanja i pomaže kod mnogih bolesti pop. Pomaže kod mnogih bolesti, primjerice kod karcinoma i multiple skleroze, ali i drugih. To je važno poručiti na kraju – zaključuje Sić.