U pripremi humanitarna akcija „Jarmina za Tina”

Piše: Matej Delaš

Jarminčani će u subotu, 10. srpnja, još jednom pokazati svoje veliko srce koje uvijek kuca za one najmanje i gdje je najosjetljivije. Humanitarni sportski dan naziva „Jarmina za Tina“ navedenoga će dana biti održan na pomoćnome igralištu NK „Borinci“ s početkom u 9 sati, a organizacija i aktivnost, kažu, pripada Jarminčanima i jarminačkim udrugama. Inicijatorica je te aktivnosti Larisa Culi, studentica Ranoga i predškolskog odgoja u Osijeku, dobitnica Srebrne plakete za humanitarno djelovanje u 2020. godini sa svojom prijateljicom, također aktivisticom i studenticom Ivanom Draganić. Na sastanku predstavnika udruga održanom u prostorijama Općine Jarmina, kojemu je nazočio i općinski načelnik Goran Ileković, izneseni su planovi za srpanjsku akciju.

– Ovo je humanitarna akcija cijele Jarmine, ne pojedinca, svakoga tko želi sudjelovati, i već je sigurno da će nam se pridružiti i stanovnici okolnih mjesta. Organizirat ćemo turnir u odbojci i malom nogometu te će se posjetitelji moći zabaviti raznim drugim popratnim sportovima i pripremljenim aktivnostima. Sve će udruge s područja općine biti uključene – govori nam Larisa Culi.

Tin Branković od rođenja boluje od rijetke bolesti Arthogripoza multiplex congenita ili skraćeno AMC. Bolest se manifestira ukočenošću zglobova, skraćenim tetivama i slabom pokretljivošću mišića. Bolest mu je zahvatila obje noge, ograničena mu je pokretljivost palčeva, prstiju i ručnih zglobova te koljena ne može savijati (prijepis s Facebooka). Načelnik je Ileković nakon uvodnoga pozdravljanja nazočnih izrazio zadovoljstvo jer sada, nakon što su mjere Stožera popustile, vrijeme je da se, koliko je to moguće, mještani okupe radi druženja i sa zaista korisnim ciljem.

– Ta će akcija imati, naravno, potporu Općine i na sve moguće načine poduprijet ćemo taj humanitarni dan. U našem se mjestu uvijek pokazivala solidarnost kada je trebala – govori nam načelnik Goran Ileković.

Osim turnira u nogometu i odbojci, jarminačke će udruge organizirati i razne druge sportske i zabavne aktivnosti. Minimalne kotizacije za sudjelovanje na turnirima i ostalim aktivnostima kao što su izviđačke igre, streljaštvo, šah i kartanje, uplatit će se po završetku akcije cjelokupno za Tinovo liječenje. Nadamo se da će jarminačka humanitarna akcija pronaći dobrovoljne sudionike u cijeloj županiji.