U PROLJEĆE PRVO, POSADI DRVO Hrvatske šume pozivaju na akciju pošumljavanja; evo i kada!

Ilustracija/PEXELS

Prema određenim podacima, iako se šume uglavnom obnavljaju samostalno kroz prirodne cikluse, na pošumljavanju treba raditi i aktivno kroz ljudski rad kako bi se prirodi vratilo ono što joj je čovjek uzeo. Upravo na tom modelu funkcioniranja, a kao gospodar šumskih površina u državi, Hrvatske šume godišnje zasade oko 9 milijuna sadnica različitih šumskih vrsta, bilo kroz vlastiti rad, bilo kroz akcije, dok se pri tome ne uračunavaju površine na koje se unosi sjemenski materijal. 

Upravo jednu takvu akciju, „U proljeće prvo, posadi drvo 2024.!“ iz Hrvatskih šuma najavljuju i ove godine u trenutku početka vegetacije, odnosno buđenja prirode, kojem prethodi vrijeme je za proljetnu sadnju.

Ovogodišnja akcija provodit će se 1. i 2. odnosno 8. i 9. ožujka, a iz hrvatskih šuma očekuju kako će im u tome pomagati brojni prijatelji prirode, udruge, škole, dječji vrtići, tvrtke i pojedinci.

Radi općeg javnog interesa građana te svjesni globalnog problema klimatskih promjena koje utječu na šumske površine na zemlji, Hrvatske šume d.o.o. informiraju i educiraju širu javnost o jednom od najvažnijih dijelova gospodarenja šumama – pošumljavanju. Naš glavni cilj i dalje je kontinuirana komunikacija sa svim ljubiteljima šume te druženje uz ostvarivanje edukativne uloge i poticanje ljudi da se brinu o prirodi i shvate značaj njezinog očuvanja, objašnjavaju iz Hrvatskih šuma.

Broj sadnica posađen kroz različite akcije s vanjskim sudionicima je daleko manji, ali cilj koji žele ostvariti je značajno veći jer je dragocjena svaka biljka koju posadi netko iz redova građanstva. Kroz takve akcije nije se samo pošumljavalo, već se i družilo, a stečena su i temeljna znanja iz područja šumarstva. Hrvatske šume d.o.o. Zagreb omogućit će stoga zainteresiranim građanima sadnju sadnica šumskih vrsta drveća na površinama državnih šuma i ovog proljeća.

Upiti zainteresiranih građana, udruga i poduzeća već nam pristižu, a rok za prijavu je do kraja veljače 2024. godine, kako bi se na vrijeme moglo organizirati i pripremiti površine i uvjete za sadnju. Broj prijava biti će ograničen. Prijave se dostavljaju na e-adresu: posumljavanje@hrsume.hr

U prijavi, koja može biti pojedinačna ili grupna, treba navesti imena i prezimena sudionika, e-adresu, posjedovanje ili ne posjedovanje alata za sadnju te županiju u kojoj bi sadili kako bismo lakše napravili raspored. Sudionici se trebaju obući u odgovarajuću terensku obuću i odjeću i ponijeti rukavice. O detaljima akcije svi prijavljeni će biti povratno obavješteni e-poštom.