U prometnu infrastrukturu VSŽ u protekle četiri godine uloženo 288 milijuna kuna

U Palači Srijem u Vukovaru župan Božo Galić održao je radni sastanak s Goranom Martinovićem, rukovoditeljem Hrvatskih cesta, Poslovne jedinice Osijek. Tema? Aktualni projekti, ali i o oni koji su u pripremi, a vezani su uz razvoj cestovne infrastrukture Vukovarsko-srijemske županije.

– Zadovoljan sam stanjem, svim realiziranim projektima i održavanjem cesta, jer je dosta učinjeno i u našim općinama i gradovima. Posebno me veseli što će uskoro započeti radovi na izgradnji ceste Ilok-Lipovac koja je dio Srijemske granične transverzale – naglasio je župan Božo Galić.

Martinović je, pak, podvukao kako Hrvatske ceste kontinuirano ulažu znatna sredstva za izgradnju prometne infrastrukture Vukovarsko-srijemske županije. Konkretno? U prethodne četiri godine uloženo je preko 288 milijuna kuna.

– Završeni su kapitalni projekti kao što je vinkovačka obilaznica u vrijednosti od 120 milijuna kuna, sanirana je ulica Priljevo u Vukovaru u vrijednosti 30 milijuna kuna, nadvožnjak u Vukovaru i brojni drugi kapitalni projekti. U Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutno su aktivni projekti vrijedni preko 30 milijuna kuna. Uskoro krećemo u sanaciju državne ceste D55 od Županje do graničnog prijelaza, sanaciju i izgradnja kružnog toka u Ivankovu vrijednu četiri milijuna kuna, izgradnju kružnog toka u Vukovaru ispred Osnovne škole Antuna Bauera vrijednu 5,5 milijuna kuna. Među brojim investicijama je i sanacija državne ceste D2 od Sotina do Opatovca u vrijednosti od 20 milijuna kuna, a krećemo i s rekonstrukcijom državne ceste D46 od Đurđanaca do Vođinaca u vrijednosti 57 milijuna kuna, što će prema planu Hrvatskih cesta rezultirati javnom nabavom za održavanje prometne infrastrukture u vrijednosti od 90 milijuna kuna – rekao je Martinović.

Dodao je kako je Srijemska granična transverzala kapitalan, vitalan projekt od gospodarskog i demografskog značaja za cijelu Istočnu Hrvatsku, kojom se će se riješiti problemi slabe prometne povezanosti na granici sa Srbijom:

– Srijemska granična transverzala, koja je od izuzetne važnosti za Ilok, podijeljena je u četiri faze. Za četvrtu fazu, obilaznicu od Apševaca do Lipovca bio je raspisan natječaj koji je zatvoren i sada slijedi Odluka o odabiru te ćemo uskoro započeti s radovima – dodao je Martinović.

Radnom sastanku nazočio je i voditelj Uprave Hrvatskih šuma Podružnica Vinkovci Damir Dekanić koji je napomenuo kako su Hrvatske šume jedan od većih korisnika cesta:

– Na našim šumskim cestama plaća se naknada za korištenje kao i na državnim i županijskim cestama. Zajednička suradnja rezultirala je nedavnom odlukom o potpisivanju sporazuma Hrvatskih šuma s Hrvatskim cestama o sufinanciraju izgradnje ceste Otok-Bošnjaci koja velikim dijelom prolazi kroz Spačvanski bazen, riječ je o iznosu od dva milijuna kuna – napomenuo je Dekanić dodajući kako očekuje da će u nadolazećim godinama ta sredstva biti i izdašnija te je izrazio i svoje zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskim cestama koje kroz naše veliko šumsko područje izgrađuju Srijemsku transverzalu od Iloka do Lipovca za koju vjeruje kako će u njegovu mandatu biti dovršena u cijelosti.