U samo nekoliko mjeseci vinkovačka Knjižnica nadmašila sva očekivanja

IZVOR: Grad Vinkovci

Nakon 32 godine progonstva i izbjeglištva uzrokovanog zvjerskim četničkim razaranjem 17. rujna 1991. godine, najstarija vinkovačka ustanova – Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci u prošloj je godini doživjela svoju dugo željenu transformaciju kroz koju ubrzanim koracima nadmašuje postavljene ciljeve.

U odnosu na 2022. godinu, Knjižnica je u prošloj dobila 1.178 novih korisnika što je impozantan broj koji prati impozantnost same nove zgrade Knjižnice koja dostojno potvrđuje kako ova ustanova ostaje nositelj kulturnih aktivnosti te najvažnija podrška obrazovnom i znanstvenoistraživačkom radu, kako u Vinkovcima, tako i na području čitave Vukovarsko-srijemske županije, podaci su iz godišnjeg Izvješća o radu koje je u utorak usvojeno na Gradskom vijeću.

Izgradnjom nove, impozantne zgrade Knjižnice, koja je započela 13. veljače 2020. godine, neposredno pred početak pandemije, ova ustanova napokon je dobila reprezentativno mjesto na kojem 32 zaposlenika funkcionalno raspolaže sa 159 tisuća i 576 jedinica knjižne građe ukupne vrijednosti 2,35 milijuna eura.

O kakvom je ogromnom opsegu riječ možda najbolje govori usporedba s djelovanjem u prostoru „stare“ Knjižnice gdje su bila samo tri Odjela, dok je sada čak čest temeljnih Odjela. Informacijsko-posudbeni, Dječji, Dječja knjižnica mira, Odjel književnosti, Znanstveni, Multimedijalni te Odjel za mlade funkcionalno su ustrojeni kroz pojednostavljeno korištenje knjižničnih usluga za ciljane skupine, a sama knjižnica je postala intuitivna za korisnike.

Premda je najmračnije vinkovačke kulturne noći, one sa 16. na 17. rujna 1991. godine u nepovrat otišlo više od 75 tisuća svezaka knjiga, rukopisa i druge arhivske građe, izgradnjom nove Knjižnice na istom mjestu pokazan je nesalomljiv duh vinkovačke kulturne baštine koja je zapravo i najveća vrijednost ovog grada.