U susret 57. mikanovačkoj priredbi “Mladost i ljepota Slavonije”

IZVOR: KUD Šokadija Stari Mikanovci

 

Održavati Priredbu i „Reviju djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama“ kontinuirano više od pola stoljeća na kojima je početnih godina bilo i po 40 do 50 sudionika, kasnije do 30, govori kako je u ovom razdoblju u Starim Mikanovcima preko tisuću i četiri stotine sudionika iz svih krajeva Slavonije i Srijema – scenski predstavilo i govorilo o nebrojenim inačicama svagdanjih, radnih narodnih nošnji, adventskih i korizmenih do onih svečanih i najsvečanijih odijevanih u povodu najvećih blagdana Uskrsa i Božića, za velike svece, svadbe, crkvene godove i druge značajne događaje iz tradicijskoga života. Time su predstavljeni različiti ženski i muški dobni likovi, životne prigode i situacije te brojni i raznoliki pridruženi uporabni i ukrasni predmeti. Govorilo se pripadajućim dijalektom i akcentuacijom svojega mjesta, arhaičnim hrvatskim staro štokavskim ikavskim i ekavskim govorom slavonskog dijalekta, a nerijetko se i zapjevalo, zasviralo i zaplesalo. Djevojke, snaše i momci uvijek su bili najbolji predstavnici svojih sredina, predstavljajući MLADOST I LJEPOTU, na način kako je to bilo u prošlosti življenja tradicijske kulture, a sada je uspješno rekonstruirajući. Uvijek su istinski držali do tradicijskoga ruha i s ponosom i ljubavlju ga nosili i predstavljali.

Na mikanovačkim „Mladostima“ u proteklih 56 godina predstavljeni su brojni drugi baštinici tradicijske kulture, predstavnici različitih drugih krajeva i hrvatskih nošnji, svirači tradicijskih glazbala, rukotvorci i obrtnici, folkloraši, tamburaši i solisti, pučki glumci i igrokazi, različiti scenski prikazi i običaji, ali i nematerijalne vještine i umijeća zaštićeni na nacionalnoj i UNESCO-voj razini.

I nakon ove 57. mikanovačke priredbe „Mladost i ljepota Slavonije“ zasigurno će se otići iznova ispunjeni baštinskom ljepotom i tradicijskim vrijednostima, svatko na svoj način oplemenjen i educiran i s novom radoznalošću, radošću i iščekivanjem sljedeće mikanovačke „Mladosti i ljepote Slavonije“.