U tijeku Dani otvorenih vrata EU projekata 2021. u Razvojnoj agenciji VSŽ

Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u okviru obilježavanja „Dana otvorenih vrata EU projekata“ organizira šest tematskih webinara/prezentacija u razdoblju od 22. do 29. studenog 2021. u vremenu od 10-11 sati, na kojima će predstaviti projekte koji su dali doprinos razvoju regionalne i lokalne zajednice.

Cilj održavanja „Dana otvorenih vrata EU projekata“ je najširoj javnosti predstaviti projekte koji su dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i mnogih drugih.

Prvog dana održana je prezentacija projekta Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji  koji je odabran za Najbolji EU projekt 2021. u kategoriji doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, a drugog dana održan je webinar na kojem je predstavljen Digitalni inovacijski centar PANNONIA kao instrument potpore gospodarskim subjektima te centar za promociju digitalizacije i digitalnu transformaciju poduzetništva i prehrambeno-prerađivačkog sektora, čiji su korisnici znanstveno-istraživački centri, javne institucije i gospodarski subjekti na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Danas je na Predstavljanje projekata razvoja poduzetničke infrastrukture financiranih iz fondova Europske unije na području Vukovarsko-srijemske županije 24. studenog u suradnji s Otočkom razvojnom agencijom i Poduzetničkim inkubatorom Vinkovci:

1. Izrada projektno-tehničke dokumentacije Transportno-logističkog centra Vukovarsko-srijemske županije;

2. Poduzetnički inkubator Vinkovci;

3. Izgradnja i opremanje poduzetničkog inkubatora Otok.

Također, u četvrtak, 25. studenog, bit će održana prezentacija projekata Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, faza I. i faza II. čije se aktivnosti provode sa ciljem unaprjeđenje infrastrukture u Poljoprivredno šumarskoj školi Vinkovci i Srednjoj školi Ilok i povećanja relevantnosti strukovnog obrazovanja kroz poboljšanje edukativno-demonstrativnih uvjeta u sektoru poljoprivrednog obrazovanja kako bi se postigla veća zapošljivost učenika u poljoprivrednim djelatnostima.

Nadalje, prezentacija projekta Pronađena NEET bit će održana 26. studenog sa ciljem dosega, aktivacije i motivacije mladih neaktivnih osoba u NEET (“Not in Education, Employment, or Training”) statusu do 29 godina  na uključivanje u obrazovne programe i tržište rada putem informiranja, osnaživanja i uspostave novih usluga i servisa na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Za odabrane polaznike projekta koji se budu iskazali kao najbolji u tečajevima/programima u kojima će sudjelovati, osigurana su sredstva za polaganje vozačkog ispita u autoškoli.

Zadnjega dana, 29. studenog, održat će se prezentacija projekta Ispletimo mrežu! čiji je cilj predstaviti projekt kojim se pruža podršku procesu deinstitucionalizacije razvojem i unaprjeđenjem kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga za djecu i mlađe punoljetne osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu s teškoćama u razvoju, trudnice ili roditelje s djetetom do godine dana života djeteta u riziku od socijalne isključenosti, odrasle osobe s invaliditetom, starije osobe, beskućnike, žrtve obiteljskog nasilja, članove obitelji ili udomiteljskih obitelji.