U tijeku upisi u zrakoplovnu školu ZK Vrabac, krajnji rok za prijavu 15. siječnja

COVID kriza uvelike je otežala rad i realizaciju planiranih aktivnosti u Zrakoplovnom klubu Vrabac Vinkovci. Ipak, tijekom protekle godine klub je uspješno održao šest planiranih zrakoplovnih manifestacija. Više o tome Milan Mravinac, klupski tajnik:

– Održali smo Dječju zmajadu, One Day Pilot, zatim međužupanijsko natjecanje povodom Dana grada, pa Vinkovačke jeseni na aerodromu, Aero-rally te Memorijal slavonskim zrakoplovcima – navodi Mravinac naglašavajući da je uspješnu poslovnu 2021. godinu obilježila je i prodaja dosadašnjeg školskog aviona tipa Storch 582 te nabavka aviona Tecnam-P92 Echo koji je nadaleko poznat kao jedan od najboljih školskih aviona na EU tržištu.

No, kao veliki problem, pojavilo se teorijsko školovanje kandidata za pilotsku dozvolu športsko-rekreativnog zrakoplova, jer devet nastavnih predmeta treba izučavati u klupskoj učionici kroz 60 sati nastave u ukupnom trajanju od 2 do 3 mjeseca.

– Zainteresiranih kandidata bilo je i iz drugih hrvatskih gradova, ali i inozemstva, pa je odlučeno sačiniti novi Organizacijski priručnik škole, kao i nove programe škole za klasu 1 (avion, op.a.) i klasu 2 (motorni zmaj, op.a.), te zatražiti od Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo priznavanje istih – dodaje Mravinac, inače profesionalni pilot-instruktor koji osim tajničke obnaša i dužnosti voditelja klupske zrakoplovne škole te upravitelja Aerodroma Sopot.

– U studenom prošle godine, nakon više korekcija i usklađivanja sa zrakoplovnom agencijom, dobili smo nove certifikate škole. Odobren nam je Organizacijski priručnik koji detaljno propisuje metodiku rada online teorijske nastave, te dva nova usklađena programa sa silabusima Agencije, za avion i motorni zmaj. Ovime su se stvorili uvjeti za nastavak rada škole, usprkos pandemiji i nametnutim ograničenjima.

Škola će upisivati zainteresirane kandidate za pilote športsko-rekreativnog zrakoplova do 15. siječnja, a odmah potom u ZK Vrabac planiraju započeti s teorijskom online nastavom.

– Kandidati koji uspješno svladaju program teorijske nastave i polože sve ispite pred stručnim povjerenstvom Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo te dobiju liječničku svjedodžbu, moći će još tijekom godine završiti i praktični dio osposobljavanja. Dakle, letenje s instruktorom po programu škole, te do kraja sezone, odnosno do jeseni, dobiti pilotsku dozvolu. Nakon toga će imati mogućnost samostalno letjeti na klupskim zrakoplovima ili se odlučiti na nabavljanje vlastitog sportsko-rekreativnog zrakoplova čija cijena se danas kreće, otprilike, u visini cijene automobila – zaključuje Mravinac.

Dodajmo i to da cijena teorijskog osposobljavanja iznosi 2.000 kuna, a sat letenja s nastavnikom košta 600 kuna. Budući da se praktikum sastoji od 30 sati letenja, nije teško izračunati kako će za tu stavku trebati izdvojiti dodatnih 18.000 kuna.

Svi zainteresirani za upis u zrakoplovnu školu ZK Vrabac mogu se javiti na e-mail adresu vrabac.vinkovci@gmail.com ili na broj telefona 095/2000-00-00 (Milan Mravinac).