U Vinkovce po znanje za tražene i dobro plaćene poslove stižu iz Splita, pa čak i Irske!

Vinkovački Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije, prvi u Hrvatskoj, dosad je odradio pet edukacija u kojima je za traženo i dobro plaćeno zanimanje osposobio 56 polaznika. Jedinstvena priča ide dalje, doživjela je svoj šesti nastavak…

– Do kraja 2030. godine pred nama su projekti kojim će do svakoga kutka Hrvatske stići brzi internet i u kojima će se na tržištu rada ukazati potreba za nekoliko tisuća radnika. A Vinkovci su jedino mjesto u Hrvatskoj gdje je moguće stjecanje znanja i njihovo osposobljavanje – napominje Josip Gilja, ravnatelj Tehnološkog parka Vinkovci na čiju je inicijativu osnovan Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije.

Josip Gilja, ravnatelj Tehnološkog parka Vinkovci

Zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić je prisnažio:

– Otvaranjem prvog Edukacijskog centra za svjetlovodne tehnologije u Hrvatskoj željeli smo našim sugrađanima i tvrtkama pružiti priliku da što spremniji dočekaju dugogodišnje razdoblje velikih poslova kada je izgradnja optičke mreže u pitanju jer brzi Internet mora doći u svaku kuću i svaki stan, u svim hrvatskim gradovima i selima. Napominjem kako su Vinkovci jedini grad u Hrvatskoj koji svojim građanima sufinancira ovakve edukacije.

No, u aktualni ciklus radionica nisu uključeni samo Vinkovčani, čije je iskazano zanimanje veliko. Polaznici po znanje u grad na Bosutu dolaze iz susjednih gradova, pa i regija. Jedan čak i iz Splita! A evidentirana je i nazočnost Ronalda Balibana, vinkovačkog povratnika iz Irske…

Ovakav trend ne treba čuditi zna li se kako su svi polaznici koji su prethodnim edukacijama pristupili kao nezaposleni nakon njih pronašli posao u tvrtkama koje rade na optičkim instalacijama i mrežama! Riječ je, ponavljamo, o izrazito dobro plaćenim poslovima te napominjemo kako u redovnom školskom obrazovanju ne postoji zanimanje tehničar za rad na svjetlovodnim tehnologijama. No, zato je tu Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije u Vinkovcima!