U Vinkovcima svečano prisegnule dvije nove državljanke RH; jedna iz Srbije, druga iz BiH

U prostorijama Policijske uprave vukovarsko-srijemske premijerno je održano svečano polaganje prisege za primanje osoba koje su stekle uvjete za dobivanje hrvatskog državljanstva. Jedna je državljanka Republike Srbije, a druga državljanka Bosne i Hercegovine. Obje su ispred ovlaštene osobe prisegnule:

Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatska državljanka pridržavati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj“.

Državljanstvo je poseban pravni odnos između suverene države i pojedinca koji osobama koje su ga stekle daje osjećaj pripadnosti i identiteta. Ono je temelj za ostvarivanje građanskih, socijalnih i političkih prava, ali i također nameće određene obveze i uvjetuje ponašanje onih koji su ga stekli. Općom deklaracijom o ljudskim pravima utvrđeno je pravo svakog pojedinca na državljanstvo, a time i opće opredjeljenje da svaka osoba, bez obzira gdje se nalazila, treba posjedovati pravnu poveznicu s nekom državom. Pri tome je pravo svake države da propiše uvjete za ostvarivanje prava na njezino državljanstvo, vodeći računa da oni koji ga stječu prihvaćaju vrijednosti koje ta država promovira i štiti.

Kao država koja je za svoju dugo željenu i teško stečenu državnost položila velike žrtve, Hrvatska je obvezna kroz propise o stjecanju državljanstva osigurati da pravo na njega ostvare oni koji poznaju, prihvaćaju i poštuju njezine vrijednosti, povijest, kulturu, tradiciju, jezik i običaje, te koji će svojim radom doprinositi njezinom napretku.

Imajući na umu često dirljiva i emotivna obrazloženja razloga podnošenja zahtjeva za državljanstvo, koja svjedoče o privrženosti Republici Hrvatskoj i svemu što ona predstavlja, vjerujem da ćete svoje novostečeno hrvatsko državljanstvo koristiti s ponosom i odgovornošću, kao i da ćete svojim radom i na svaki drugi način doprinositi boljitku i prosperitetu naše domovine Hrvatskeobratila se dvjema novim hrvatskim državljankama voditeljica Službe upravnih poslova, državljanstva i statusnuh pitanja stranaca PU vukovarsko-srijemske Manda Mendeš.