U Županji svečano otvoren 28. Festival glumca

U dvorani “Mladost” u Županji sinoć je – pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva kulture RH – svečano otvoren 28. Festival glumca u okviru kojega će sljedećih dana , točnije do 12. rujna, u Iloku, Otoku, Vinkovcima, Vukovaru i Županji biti izvedeno 20 predstava iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije. Okupljene glumce i publiku na otvaranju je najprije županjski gradonačelnik Damir Juzbašić te svim sudionicima Festivala zaželio dobrodošlicu, a potom se nazočnima obratila i ovogodišnja domaćica Festivala, kazališna, televizijska i filmska glumica te nacionalna prvakinja HNK u Split u Ksenija Prohaska.

– Hvala Hrvatskom društvu dramskih umjetnika što mi je povjerila ovu čast koju su prije mene imali mnogi glumački velikani. Puno mi je srce. Ovaj festival je započeo s ljubavi i podrškom koju su glumci dali, a publika im silno uzvratila istom ljubavi – rekla je Ksenija Prohaska.

Predsjednik Festivalskog vijeća Festivala glumca Joško Ševo u svojem obraćanju naveo je kako je Festival glumca u svim kategorijama festival izvrsnosti:

– Izvrstan je po glumačkim ostvarenjima, on je u području izvrsnosti i u pogledu našeg ocjenjivačkog suda, kao i po kakvoći publike koja nas gleda u ovih pet gradova – napomenuo je Ševo uz naglasak kako je Festival glumca prestižan u glumačkom smislu jer su to nagrade struke u kojima se glumac nalazi u središtu svih zbivanja na festivalu.

Sve predstave, njih 20 koje je odabrao izbornik Ivica Pucar, pomno će pratiti ocjenjivački sud, u kojem su ove godine poznata imena hrvatskog glumišta. Predvodi ih kazališni i televizijski glumac Ivica Zadro, zatim glumica u kazalištu „Žar ptica“ Ana–Marija Vrdoljak te Jakov Bilić, glumac i ravnatelj HNK u Šibeniku. Na kraju festivala sud će donijeti odluke o dobitnicima nagrada ovogodišnjeg Festivala glumca.

Nakon prigodnih govora, izvedena je predstava “Predsjednici&ca (Pretposljednja večera)” autorskog dvojca Tarika Filipovića i Borisa Svrtana, u režiji Tarika Filipovića, nastala u koprodukciji Kerempuha i FIJI grupe. U predstavi u kojoj su osim Filipovića (dr. Franjo Tuđman) i Svrtana (Josip Broz Tito) glumili i Ornela Vištica (Kolinda Grabar Kitarović), Hrvoje Kečkeš (Stjepan Mesić) te Siniša Miletić (Ivo Josipović).