Učenička deliberacija održana (i) u Gimnaziji Županja

U učeničkoj deliberaciji održanoj u Gimnaziji Županja sudjelovalo je sedamdesetak učenika iz škole i debatnog kluba koji djeluje unutar škole. Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta „Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva.

U projekt je od rujna 2021. uključena i Gimnazija Županja, a ovo je prva učenička deliberacija u (n)ovoj školskoj godini. U protekloj školskoj godinu učenici i učenice debatnog kluba Pathos su zajedno s voditeljicom Dubravkom Bilić bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja.

Debatni model podrazumijeva osnaživanje učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti. Na deliberaciji su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemu koji ih muči te predložiti rješenja.

Deliberacija u Županji bila je peta deliberacija dosad. U listopadu će biti održana u Vukovaru i Novoj Gradiški, do kraja školske godine u još petnaestak gradova diljem Hrvatske. Više o projektu, ali i o Hrvatskom debatnom društvu, dostupno je OVDJE.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima, a to su: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandska udruga Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.