UČILIŠTE STUDIUM Turizam dostupan svima – društvo bez barijera

Zaposlenici vinkovačkog Učilišta Studium i pripadnici ciljne skupine u sklopu projekta Turizam dostupan svima – razvoj preduvjeta za implementaciju turističkih usluga dostupnih OSI boravili su u Rovinju gdje su sudjelovali na konferenciji projekta te karijernom savjetovanju za osobe s invaliditetom. Zajedno s pripadnicima ciljne skupine, 15 osoba s invaliditetom iz Slavonije, na putovanju i konferenciji sudjelovale su i djelatnice Učilišta Studium.

Tijekom putovanja, polaznici su se imali priliku upoznati se s projektom te mogućnostima obrazovanja
u sklopu projekta za turističkog animatora za osobe s invaliditetom. Na održanoj konferenciji, koja je održana u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ u Rovinju, a na kojoj je sudjelovalo preko 120 osoba (uživo i online). Sudionici su se na konferenciji upoznali s pravima osoba s invaliditetom, mogućnostima za napredovanjem u segmentu prilagođavanja okoline za OSI te pozitivnim i uspješnim iskustvima u ovome području.

U okviru putovanja provedeno je i karijerno savjetovanje ciljne skupine s ciljem usmjeravanja na kvalitetnu procjenu vlastitih vještina, vrijednosti i interesa za određena područja u ostvarivanju željene karijere. Tijekom karijernog savjetovanja provedbeni su i upitnici s osobama s invaliditetom kako bi ih se usmjerilo na karijere i poslove koji su u skladu s njihovim osobnim karakteristikama.

Osim toga, kroz sudjelovanje na putovanju sudionici su imali mogućnost razmijeniti iskustva s ostalim
pripadnicima ciljane skupine iz partnerskih organizacija s područja Istarske i Brodsko-posavske županije. Provedba pilot programa Turistički animator za OSI planirana je u daljnjoj provedbi projektnih aktivnosti te će se u programe obrazovanja uključiti minimalno 12 nezaposlenih osoba s invaliditetom s područja Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske te Istarske županije.

Tijekom provedbe projektnih aktivnosti planirana je i uspostava Centara za cjeloživotno profesionalno usmjeravanje OSI kako bi se unaprijedilo zapošljavanje osoba s invaliditetom te kako bi se dodatno motiviralo osobe s invaliditetom za sudjelovanje na tržištu rada.

– Sudjelovanjem na ovoj konferenciji dodatno smo ojačali vlastite i kapacitete ciljne skupine te se nadamo kako će se daljnja provedba projektnih aktivnosti odvijati u jednako pozitivnom i inspirativnom okruženju – poručuju iz Učilišta Studium.