Učiteljice OŠ Vladimira Nazora Vinkovci Tatjana Brešćanski i Zrinka Jurić na strukturiranom tečaju u Dublinu

U okviru Erasmus+ KA1 projekta e-KIDS započele su mobilnosti učitelja OŠ Vladimira Nazora iz Vinkovaca na strukturirane tečajeve u četiri europske države. Agencija za mobilnosti i projekte Europske Unije odobrila je projekt još u svibnju 2020. godine, no zbog pandemije koronovirusa mobilnosti nisu bile moguće do ove jeseni.

Na prvu mobilnost u Dublin (Irska) u organizaciji Europass Teacher Academy putovale su učiteljica Matematike Tatjana Brešćanski i učiteljica Hrvatskoga jezika Zrinka Jurić, inače i školska knjižničarka. Tatjana Brešćanski na strukturiranom tečaju pod nazivom 21st century skills for teachers and students (Vještine 21. stoljeća za učitelje i učenike) učila je o modelu projektnog učenja i načina njegovog uključivanja u nastavni proces, o upotrebi različitih digitalnih alata koji se koriste u svrhu poučavanja, upoznala je metode obrnute učionice i model učenja u svrhu dobivanja rješenja. Sve su to sadržaji koji će poboljšati poučavanje učitelja i učenje učenika ključne za školu 21. stoljeća.

Zrinka Jurić je na strukturiranom tečaju 4C’s: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in School (Kreativnost, kritičko mišljenje, komunikacija i suradnja u školi) usvajala znanja o poticanju kritičkog mišljenja i kreativnosti kod učenika, ali i o kreativnom mišljenju, o tome kako poboljšati komunikaciju u razredu, o dobrim načinima suradničkog rada među učenicima. Na tečajevima su upoznale učitelje iz Estonije, Litve, Grčke, Turske, Portugala, Španjolske, Republike Češke, Njemačke, Poljske i Hrvatske te su s njima razmjenjivali iskustva te saznali više o njihovom školskom sustavu. Bila je to i prilika za stvaranje novih prijateljstava i potencijalnih budućih suradnji na projektima.

– U slobodno smo vrijeme obišle zanimljive turističke atrakcije Dublina, posjećivale muzeje i knjižnice, šetale parkovima. Posljednjeg dana boravka bile smo i na izletu na zapadnoj obali Irske, na poznatim Clif of Mohers, tj. liticama Mohera, nacionalnom parku Buren i malom živopisnom gradiću Galwayu – kazuje Tatjana Brešćanski.

A Zrinka Jurić je prisnažila:

– Za obje je ovo bilo izuzetno bogato stručno, kulturološko, ali i turističko putovanje. Sve naučeno i doživljeno prenijet će kolegama u školi, na stručnim vijećima svojih predmeta na županijskoj razini i šire te ih primijeniti u radu s našim učenicima.