Udruga TRN nizom aktivnosti prigodno obilježila Svjetski dan cerebralne paralize

Udruga osoba s cerebralnom paralizom i njihovih obitelji TRN – Tvoje ruke i noge svojski se potrudila kako bi dostojno obilježila današnji Svjetski dan cerebralne paralize. Današnja priča započela je u andrijaševačkoj Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić koju pohađa i Leon Vorgić, 13-godišnji dječak s cerebralnom paralizom.

– Upravo Leon je bio poticaj da se i naša škola provedbom akcije „Obucimo zeleno za cerebralnu paralizu” uključi u obilježavanje Svjetskog dana cerebralne paralize. Želja nam je ovim pozitivnim primjerom pokazati kako je oboljelima moguća integracija u normalne tijekove školovanja te na taj način osvijestiti i druge da se povedu za ovakvim primjerima – rekao je školski ravnatelj Igor Miličević.

Potom je za članove Udruge TRN u velikoj gradskoj vijećnici upriličen prijam, a tom prigodom predstavljena su i ortopedska pomagala potrebna osobama s invaliditetom. Nažalost, planirano okupljanje u središtu grada gdje su članovi udruge građanima trebali dijeliti letke – s ciljem veće vidljivosti i podizanja svijesti građana o osobama s invaliditetom te njihovom što boljom integracijom u društvo – nije održano zbog loših vremenskih uvjeta. No, ništa nije moglo spriječiti da se ove večeri gradsko središte zazeleni. Zelena je boja cerebralne paralize.

– Bitno je da se osobe s cerebralnom paralizom uključe u normalne tijekove života, jer one to mogu. Osnovni preduvjet da se to i dogodi jest integracija osoba s cerebralnom paralizom u redoviti školski sustav. Ne želimo da nas se žali, nego da nam se pruži prigoda za ravnopravnošću u društvu. Ponavljam, mi to možemo. Zadovoljni smo današnjom akcijom, imala je svrhu i smisao – naglasila je Renata Musil Vorgić, predsjednica Udruge TRN.