Ulična košarka na velika vrata vraća se u Vinkovce

Mnogi se u Vinkovcima s nostalgijom sjećaju punih košarkaških igrališta i velikog broja ekipa koje u redu čekaju na ulazak u „vatru“, na svoju priliku da pobjede i dočekuju one sljedeće. Naravno, radi se o uličnoj košarci, popularnom basketu koji se nekada i u našem gradu igrao na svim igralištima i u svakoj prilici. Danas su ipak nešto drugačija vremena…

Moderna inačica ove igre zove se „3×3 košarka“ odnosno košarka koju igraju tri protiv tri igrača na jedan koš i koja se uglavnom igra na otvorenom. O popularnosti ovoga sporta u svijetu dovoljno govori činjenica kako je, kao olimpijski sport, svoju premijeru imao na ljetnim Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine.

Postavlja se pitanje kakvu poveznicu imaju relativno novi olimpijski sport i vinkovački osnovnoškolci? Odgovor je – veliku. Pobjednici školskih natjecanja u školama najstarijeg grada u Europi bit će dio spektakla na Orionu, vrhunskog sportskog događaja kakav rijetko imamo priliku vidjeti u našim krajevima. Naime, Vinkovci će uskoro biti domaćin najboljim svjetskim i europskim momčadima 3×3 košarke. Međunarodni FIBA-a 3×3 turnir koji posjetiteljima osim vrhunskog sportskog uzbuđenja nudi i odličnu popratnu zabavu, u lipnju stiže u naš grad, a najzaslužniji za to su Grad Vinkovci i Udruga za promociju, razvoj i organizaciju 3×3 košarke.

– Još uvijek nećemo otkriti sve pojedinosti ovog uistinu velikog sportskog događaja, ali mogu reći kako je većina detalja dogovorena i kako ćemo uskoro moći uživati u vrhunskoj košarci i još boljoj popratnoj zabavi. Cilj nam je vratiti uličnu košarku u naš grad, zainteresirati mlade odnosno ponovno oživjeti kulturu basketa u Vinkovcima, a ovakav turnir odlična je polazišna točka u tim planovima – napominje zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

Najuspješnije školske ekipe, dodaje Romić, sudjelovat će u popratnom dijelu turnira te će završnicu igrati na glavnom terenu pod svjetlima reflektora i pred punim tribinama.

Vinkovčanka Rajna Šimunić, koordinatorica Udruge za Slavoniju i djelatnica tvrtke Lotusmedia koja daje potporu projektu, naglašava kako je 3×3 košarka najbrže rastući sport u svijetu te kako se u kvaliteti organizacije turnira žele približiti zemljama u kojima je ovaj sport već izrazito popularan.

– Odlučili smo organizirati hrvatski PRO 3×3 tour na kojem će uz hrvatske momčadi nastupiti i međunarodne momčadi iz vrha FIBA-ine rang ljestvice najboljih u svijetu. Igrat će se u deset gradova pri čemu nam je sportski cilj unaprijediti ovaj atraktivan i dinamičan sport i privući djecu i mlade da se njime bave, a istovremeno promovirati hrvatski turizam kroz odigravanje na prepoznatljivim turističkim odredištima Hrvatske (Dubrovnik – Stradun, Zadar – Forum, Pula – Arena, Vinkovci – uz Bosut gdje je pronađen Orion, op. a.). Projekt su podržali Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatska turistička zajednica, a utakmice će uživo prenositi Sportklub televizija – informirala je Šimunić.

Inače, ovaj projekt prihvatili su i u Hrvatskom košarkaškom savezu te će PRO 3×3 tour predstavljati Otvoreno prvenstvo Hrvatske u 3×3 košarci s najavljenom velikom završnicom u pulskoj Areni.