Ultramaraton Vukovar-Srebrenica za sve nedužno stradale žrtve u ratu

S Ovčare je danas krenuo jubilarni 10. Ultramaraton Vukovar-Srebrenica koji povodom 26. godišnjice srebreničkog genocida organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, nastoji se podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih.

Devetorica trkača, koji će u pet etapa prijeći čak 227 kilometara, danas su u vinkovačkoj pješačkoj zoni završili prvu dionicu ultramaratona koji se od 2012. godine kontinuirano održava u terminu od 6. do 10. srpnja.

– Trčimo za sve nedužno stradale žrtve u ratu, a simbolično smo povezali Ovčaru s Potočarima u Bosni i Hercegovini – izjavio je osječki ultramaratonac Elvir Rakipović, sudionik svih dosadašnjih ultramaratona.

Devetorica odvažnih ultramaratonaca u Vinkovcima će predahnuti, prenoćiti, a sutra ujutro u 7.00 otvaraju drugu etapu, do Brčkog, dugu 54 kilometra.

– Na ovaj način odaje se počast žrtvama Vukovara i Srebrenice, ali i podsjeća na neriješena pitanja brojnih nestalih te potiče na djelovanje da se oni što prije pronađu. Istina, moramo živjeti u sadašnjosti i gledati prema budućnosti, ali prošlost ne nipošto smijemo zaboraviti. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica je hvalevrijedna inicijativa koja pomaže da se prošlost ne zaboravi, ali i da se strahote rata i nezamislive tragedije više ne dogode. Nikada i nigdje – rekao je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.