Ultrasi zapravo skandirali “SRBIJ UBINA”?!

Vinkovačka navijačka skupina Ultras ovih je danas u središtu pozornosti. Baš (im) se zaredalo. Jučer su iz HNK Cibalia izvijestili kako je Alan Klakočer, disciplinski sudac SuperSport Prve nogometne lige, “odrezao” kaznu vinkovačkom klubu od 2.000 eura zbog neprimjerenih povika na prošlosubotnjoj utakmici Cibalia – BSK (0:1), o čemu ćemo još nešto kasnije.

Također jučer su iz PU vukovarsko-srijemske obavijestili o tome da je “završeno opsežno krimimalističko istraživanje nad više osoba zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Ispostavilo se da je riječ o sedmorici Ultrasa koji su na utakmici Vukovar 1991 – Cibalia (3:1) odigranoj 2. rujna preskočili zaštitnu ogradu i nedopušteno ušli u natjecateljski prostor te se natezali sa zaštitarima.

I naposljetku, na sinoćnjem osječkom reprezentativnom ogledu Hrvatska – Turska (0:1) s tribine Opus Arene zaorila se ustaška budnica, a policijski izvori otkrivaju kako je potencijalno veliki problem za Hrvatski nogometni savez inicirala skupina od desetak navijača s vinkovačkog područja smještenih na južnoj tribini (sektor B3/B4). 

I dok će se osječka priča u danima koji slijede tek raspetljavati, potpuno je izvjesno da Cibalia mora riješiti financijsku konstrukciju za izrečenu kaznu zbog neprimjerenog skandiranja na utakmici protiv BSK-a na kojoj se s istočne tribine, prema navodima časnika za sigurnost HNS-a Zlatka Čipčića, skandiralo “UBIJ SRBINA…”, ali i grube uvrede prema gostujućem nogometašu Matiji Mišiću.

Odluka HNS-a o novčanom kažnjavanju HNK Cibala

U određenim krugovima zaživjela je ideja o tome bi se Ultrasi trebali solidarizirati s klubom na čiju se blagajnu nahvatala paučina, pa skupiti novac i platiti kaznu koju su isprovocirali svojim ponašanjem. Ili da ju plati onaj dio navijača koji je doista i neprimjereno skandirao. Dotičnu skupinu nije problem detektirati s obzirom na to da je prostor istočne tribine bio pod policijskim video nadzorom.

Istom metodologijom lako će biti utvrđeno i to je li doista dio Ultrasa skandiranjem pozivao na ubojstvo. Naime, oni bolje upućeniji tvrde kako se s istočne tribine moglo čuti “SRBIJ UBINA”!? Je li to doista kažnjivo? Što na to kažu institucije? A što ubinska manjina?