Umro je Otto Barić, čovjek koji je postavio temelje prvoligaškog nogometa u Vinkovcima

Iz Zagreba stiže tužna vijest, umro je Otto Barić. Jedan od najvećih hrvatskih nogometnih trenera dobio je mnoge utakmice, no danas je izgubio onu protiv koronavirusa. Otišao je u 88. godini života.

Otto Barić u karijeri je vodio čak tri reprezentacije – Austriju, Albaniju i Hrvatsku, s kojom je sudjelovao na Europskom prvenstvu u Portugalu 2004. godine. Kao trener radio je u četrnaest kubova, između ostalih tri sezone (od 1976. do 1979.) bio je šef stručnog stožera vinkovačkog Dinama.

Zajedno smo stigli u Vinkovce, on iz Zagreba, ja iz zagrebačkog Dinama. O njemu kao čovjeku i treneru mogu reći samo sve naj, naj, naj… Fini maniri, prava bečka škola. Bio je sjajan pedagog, znao je pripremiti ekipu, voditi ekipu, jednostavno razumio je nogomet. Imao je i sjajan stručni stožer u kojem su bili vrsni operativac Tonko Vukušić, zatim Branko Skeledžija i Marijan Nosić. U te tri godine koliko je gospodin Barić bio trener u Vinkovcima postavljeni su temelji prvoligaškog Dinama. Jer, svi igrači koji su u Dinamo stigli ”sa strane”, a bili su nositelji momčadi koja je 6. lipnja 1982. ušla u Prvu jugo-ligu, stigli su u Vinkovce u njegovom trenerskom mandatu – rekao je Nenad Lušić, nekoć igrač, pa dugogodišnji trener u školi nogometa vinkovačkog kluba.

Otto Barić u Vinkovcima je doživio mnoge sretne trenutke, ali – malo je to poznat podatak – i veliku traumu. Kao vozač sudjelovao je u prometnoj nesreći na križanju Zagrebačke i ulice Augusta Cesarca. Tom prigodom smrtno je stradala njegova suvozačica, Jela Kuprešak.

Biografija čovjeka koji nas je danas napustio otkriva kako je riječ o trenerskom velikanu. Dubok pečat utisnuo je u Austriji, gdje je i rođen 19. lipnja 1933. godine. Iza njega ostao je i trag u Njemačkoj (Stuttgart), Turskoj (Fenerbahçe), u Hrvatskoj je vodio oba Dinama te Zagreb.

Kad god bi dolazio u novi klub, uvijek bi novom poslodavcu na prvom radnom sastanku rekao: ”Fale mi još dva igrača”. I da, po mogućnosti, jedan od te dvojice bude Petar Bručić.

Ah, Herr Otto… Imali smo poseban odnos, ljubav i poštovanje bili su obostrani – rekao nam je Pero Bručić, Barićev veliki libling, kojemu smo bili glasnici loše vijesti o odlasku hrvatskog trenerskog velikana…

Pet godina zajedno smo surađivali u bečkom Rapidu. Osvojili smo četiri austrijska Kupa, dva prvenstva, dogurali i do finala Kupa Uefa u kojem smo izgubili od Evertona (1:3).

Prema Bručićevom mišljenju, danas je otišao trenerski gigant.

Rezultati sve govore, Otto je bio naš najtrofejniji trener. Nitko od naših nije osvojio više titula od njega. Nitko u Rapidu nije osvojio ni blizu toliko trofeja kao on. Bio je pravi znalac, klasa. Strastveno je volio posao koji je radio, bio je tako strpljiv, tako stručan, tako poseban. Već mi nedostaje – dodao je Bručić.

Hrvatska nogometna obitelj 13. prosinca 2020. godine pretrpjela je nenadoknadiv gubitak. Otišao je velikan. Zbogom, Herr Otto…