Uoči zadnje sjednice Skupštine, u županiji se sjetili „kažnjavati“ vijećnike koji ne dolaze na sjednice

Najvjerojatnije, posljednja sjednica Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije u ovom sazivu, s čak 18 točaka Dnevnog reda, zakazana je za posljednji dan mjeseca ožujka ove godine.  Među predloženim točkama naći će se i Prijedlog odluke o naknadama vijećnika Županijske skupštine i njezinih radnih tijela.

Prema navedenom Prijedlogu, odnosno članku 5. istog, naknada se neće isplaćivati vijećniku u mjesecu u kojem je održana sjednica Skupštine, ukoliko bez opravdanog razloga nije prisustvovao sjednici.

Ovakvu bi odluku svakako trebalo pozdravi da je danas primjerice početak lipnja 2017. godine, odnosno početak mandata aktualnog saziva Skupštine. Međutim, riječ je o odluci koja se donosi na kraju mandata te praktički niti neće imati učinka na postojeći saziv s obzirom kako (vrlo vjerojatno) nakon ove sjednice slijedi zakonsko raspuštanje uoči lokalnih izbora.

U konačnici, sve navedeno čak niti nije ideja postojećeg saziva Skupštine, već je riječ o nužnom usklađivanju sa Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi koji je stupio na snagu na Badnjak 2020. godine.

Inače, vijećnici će i dalje primati naknadu od 1.000 kuna mjesečno, a razlika je jedina u tome kako će se ubuduće ipak morati ukazati na sjednici Skupštine, dok do sada to nisu morali.