Ured Ivana Vilibora Sinčića darivao Vinkovčane

Ured nezavisnog zastupnika u Europskom parlamentu Ivana Vilibora Sinčića danas je Vinkovčanima podijelio božićne poklone. Riječ je o promotivnim aktivnostima čelnika Živog zida na koje kao svaki zastupnik u ovom tijelu ima pravo „za izvršavanje svojih dužnosti“ iz europskih sredstava koja su mu dostupna za rad Ureda. Ivan Vilibor Sinčić to pravo očito je odlučio, između ostalog, konzumirati i podjelom 400 božićnih poklona građanima, stanovnicima Vinkovaca.

FOTO: Živi zid

Inače, ovakve promotivne aktivnosti sasvim su uobičajene za zastupnike u Europskom parlamentu. Riječ je o aktivnostima financiranim iz EU sredstva s kojima eurozastupnici samostalno raspolažu, a  pravdaju ih isključivo nadležnim tijelima Europske unije. Kod takvih aktivnosti, eurozastupnik mora osigurati vidljivost Europske unije, a sakriti lokalnu stranačku vidljivost.

FOTO: Živi zid

Naime, iako su zastupnici u Europskom parlamentu izabrani iz svojih nacionalnih stranaka, oni formalno u tom tijelu nisu predstavnici svojih stranaka već političkih grupacija (pučani, socijaldemokrati, zeleni…) unutar Europskog parlamenta, stoga im je dopušteno ova sredstva vezati isključivo za svoje grupacije u Parlamentu, ali ne i za stranke kojima stvarno pripadaju. Kako Sinčić ne pripada niti jednoj grupaciji već skupini tzv. nezavisnih zastupnika, njegov manevarski prostor puno je veći, ali  i dalje pod uvjetom da se ne smije vidjeti Živi zid u ovakvim promotivnim događajima, tvrde upućeni.

FOTO: Živi zid

Iako sam nije nazočio ovoj podjeli, to je za njega obavio njegov lokalni asistent Goran Kajkić, a lokalni asistenti su fizičke osobe koje su sklopile ugovor o radu sa zastupnicima kako bi im pružile pomoć u obavljanju dužnosti u državi članici u kojoj su zastupnici izabrani. 

FOTO: Živi zid