Uskoro milijuni eura poduzetnicima za energetsku učinkovitost

Poduzetnici bi uskoro mogli dobiti pravi vjetar u leđa u obliku bespovratnih 257 milijuna eura potpore za energetsku učinkovitost. Naime u pripremi su tri dugoočekivana poziva koji bi napokon mogli pomoći našim gospodarstvenicima u prijelazu na energetski učinkovitije poslovanje i prilagodbu propisima EU.

Ministarstvo gospodarstva je već najavilo poziv za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo vrijedan 145 milijuna eura, a novoosnovano Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije uskoro bi trebalo objaviti još dva poziva.  Prvi će biti za ulaganje u mjere energetske učinkovitosti i visokoučinkovitu kogeneraciju u prerađivačkoj industriji, vrijedan 80 milijuna eura. On se nalazi u javnom savjetovanju koje je otvoreno do 9. srpnja, a nakon toga će se finalizirati uvjeti poziva. Iz istog ministarstva najavljuju i poziv  “Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu”, vrijedan 32 milijuna eura. Pozivi su financirani iz Modernizacijskog fonda.

Ne zaboravimo da su trenutni energetski troškovi proizvodnje u Hrvatskoj veći od europskog prosjeka što izravno utječe na konkurentnost domaćih proizvođača.