Uskoro mogućnost podnošenja zahtjeva za osobnom u bilo kojoj policijskoj postaji

Ilustracija/MUP RH

U saborskoj proceduri ovaj tjedan jedna od tema je i izmjena Zakona o osobnoj iskaznici. Jedna od najvećih novina koja se uvodi svakako je mogućnost izrade ili produljenja osobne iskaznice u bilo kojoj policijskoj postaji. Naime, prema dosadašnjem Zakonu, gledala se mjesna nadležnost odnosno osobne iskaznice mogli smo vaditi samo u policijskim postajama koje su nadležne našem mjestu stanovanja.

Ukoliko se izmijeni Zakon na ovakav način, ubuduće ćemo osobne iskaznice moći podnositi u bilo kojoj postaji bez obzira na mjesto prebivališta.

Na ovaj način svakako će doći do ubrzanja procedure izdavanja osobnih iskaznica, ali i rasterećenja policijskih postaja, pogotovo onih u većim gradovima s obzirom kako ćemo sada svi imati prigodu ići u druge postaje koje su po prirodi posla do sada imale manje posla.

Tijekom saborske rasprave bilo je i uputa o mogućnosti podnošenja zahtjeva preko Interneta, odnosno preko sustava e-građani, no iz MUP-a su takvu mogućnost odbili pozivajući se na sigurnosne razloge odnosno potrebom da se svatko od nas pristupi utvrđivanju identiteta.