Uskoro zabrana držanja pasa na lancu? Najavljene zakonske izmjene…

Iz Ministarstva poljoprivrede stiže najava da će sljedeće godine započeti s pripremama zakonskih izmjena s ciljem zabrane držanja pasa na lancu, što u anketama podržava više od 80 posto hrvatskih građana, priopćila je danas Udruga Prijatelji životinja.

Podsjećamo, udruge za zaštitu životinja pokrenule su u veljači nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” s ciljem potpune zakonske zabrane držanja pasa stalno vezanih. Preduvjet za zabranu su izmjene Zakona o zaštiti životinja. Stoga su udruge pokrenule peticiju koja je dosad prikupila više od 58 tisuća potpisa, a podršku kampanji dale su mnoge institucije te lokalne i regionalne zajednice.

Ministarstvo poljoprivrede već je ranije izrazilo svoj stav o potrebi poboljšanje uvjeta držanja vezanih pasa (što uključuje i „odgovorno posjedovanje pasa”), s konačnim ciljem prestanka držanja pasa na lancu, kao kulturnog postignuća civilnoga društva.

Udruge najavljuju nastavak kampanje kako bi što prije došlo do pozitivnih zakonskih odredbi u cilju zabrane ove vrste zlostavljanja životinja.