Ususret 56. Vinkovačkim jesenima; ”Ide dika, kapu najerio…”

”Ide dika, kapu najerio…”, stih je kojim će tematski biti obilježeno svečano otvorenje 56. Vinkovačkih jeseni. Moglo se to, između ostalog, čuti na današnjoj 1. sjednici Organizacijskog odbora 56. Vinkovačkih jeseni na kojoj su u javni prostor puštene osnovne informacije o ovogodišnjoj kulturno-umjetničkoj manifestaciji po kojoj su Vinkovci nadaleko poznati i priznati.

Toliko smo narasli da Vinkovačke jeseni gotovo da više nisu jedna manifestacija, već nekoliko njih. Ne mogu se na početku ne osvrnuti na prošlu godinu u kojoj su 55. Vinkovačke jeseni održane u specifičnim okolnostima u kojima je sve bilo uvjetovano epidemiološkom situacijom zbog čega su održane u skraćenom formatu. Ali, prema povratnim reakcijama javnosti zaključujem da je sve odrađeno na visokoj razini, neovisno o mnogim remetećim čimbenicima Vinkovačke jeseni su iznova potvrdile da su najveća manifestacija u Hrvatskoj – rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora 56. Vinkovačkih jeseni koje će, prema najavama, biti spektakularnije no ikad, jer valja nadoknaditi sve ono je zbog objektivnih okolnosti propušteno učiniti prošle godine.

Nadam se kako ćemo prije svega imati povoljnu epidemiološku situaciju i da ćemo uspjeti provesti u djelo sve ono što smo zamislili. Kroz tradicijski dio pokazat ćemo kako smo prijestolnica tradicijske kulture te da Vinkovčanke i Vinkovčani žive s Vinkovačkim jesenima – dodao je Bosančić.

Pripreme za 56. Vinkovačke jeseni već su započele. Poznate su i datumske koordinate, priča počinje 10. rujna, a završava 19. rujna, a definiran je i itinerer događanja:

Od 10. do 15. rujna na programu su Folklorne večeri, 11. i 12. rujna na rasporedu su Dječje Vinkovačke jeseni, svečano otvorenje je 17. rujna, Državna smotra folklora je dan kasnije, a u nedjelju, 19. rujna, bit će upriličen svečani mimohod i revija konjskih zaprega – izvijestio Stipica Đurković, tajnik ZAKUD-a.

Vinkovci će u tih desetak rujanskih dana – bude li išlo sve po planu, a ne prema sudbini – biti ”centar svemira”, grad prepun događanja.

Slavonski sokak, bogata gastronomska ponuda, Vinski grad te ostali zabavni sadržaji prestali su, čini mi se, biti dio popratnog sadržaja, nego su integrirani u glavni, tradicijski segment programa. Pridružujem se nadama da će epidemiološka situacija biti dobra te da ćemo svim našim sugrađanima, ali i gostima Vinkovaca, pripremiti deset dana nezaboravne zabave i uživanja u našem gradu – rekla je Marija Gerovac, direktorica Novosti d.o.o. koje će i ove godine biti organizatori popratnih manifestacija na Vinkovačkim jesenima.

Dodajmo za kraj kako je autor scenarija i redatelja svečanoga otvorenja 56. Vinkovačkih jeseni Marko Sabljaković. O tim detaljima Vinkulja.hr priprema posebnu priču…