Usvojena Strategija zelene urbane obnove Vinkovaca za narednih sedam godina!

FOTO: Ivan Valentić

Gradski vijećnici danas su, većinom glasova, usvojili Strategiju zelene urbane obnove Grada Vinkovaca za razdoblje 2023.-2030. Riječ je o dokumentu koji će služiti kao podloga kroz koju će se provoditi ciljevi i prioriteti razvoja zelene infrastrukture, unaprediti kružno gospodarenje prostorom i zgradama, ostvarivati ciljevi energetske učinkovitosti te provoditi prilagodbe klimatskim promjenama.

– Ova strategija daje smjernice i doprinos razvoju zelene infrastrukture u gradu te predstavlja sveobuhvatni i integralni analitički alat kojim se identificiraju i analiziraju čimbenici bitni za oblikovanje postojećih elemenata zelene infrastrukture, naglasio je pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Marko Dujmić.

Donošenjem ovog dokumenta Vinkovci staju uz bok drugim europskim i svjetskim gradovima koji planiraju prijelaz na ugljično neutralno društvo s očuvanjem prirodnih resursa, obnove, poboljšanja i stvaranja novih funkcija zelene infrastrukture, moglo se čuti u tijekom obrazlaganja značaja usvajanja ove Strategije.

Izrada Strategije financirana je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u okviru Poziva za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata.