UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Kajkić: Malu Martinu ubio je Mladen Maksimović koji živi u Kozarskoj Dubici!

FOTO: db

UPOZORENJE: Na kraju teksta nalaze se fotografije s očevida provedenog od strane tzv. vlasti tzv. SAO Krajine!

Jučer je obilježena tužna obljetnica stravičnog ubojstva u Borovu Selu. Tog 21. ožujka 1992. godine u noći užasa hladnokrvno su i bešćutno ubijene četverogodišnja Martina Štefančić i njezina baka Bernardica, a teško je ranjen Martinin stric Željko Štefančić.

A danas bivši istražitelj ratnih zločina Nikola Kajkić još jednom ukazuje na nepravdu prema žrtvama i činjenicu da niti tri desetljeća nakon zločina za nj nitko nije odgovarao.

– Osobno sam podnio kaznenu prijavu protiv sedmorice osumnjičenih koja je, međutim, odbačena. I to stoga što je, tako piše u obrazloženju rješenja Županijskog DORH-a u Osijeku broj KP-DO-57/2020 od 1. veljače 2022. godine, ovo kazneno djelo obuhvaćeno abolicijom, odnosno pomilovanjem, te kako nije bilo dovoljno dokaza da su navedene osobe počinile ovo kazneno djelo.

A navedene osobe su?

– Veselko Maksimović, Mladen Maksimović, Radovan Lukić-Celes, Dragan Savić, Goran Simić-Bosanac, Zdravko Milošević i Zoran Ostojić – kaže Kajkić koji smatra kako je u istražnom postupku protiv navedenih načinjen čitav niz propusta u provođenju izvida.

– Između ostalog, nisu uvaženi vjerodostojni iskazi svjedoka od 12 i 14 godina, ali su uvaženi iskazi osoba koje su svega 30-ak metara od kuće u Radničkoj 49 u kojoj je počinjen zločin držali stražu. To su Dragoslav Mirosavljević, Dane Latas, Željko Tomić, Goran Hajduković…, s kojima su službenici PU vukovarsko-srijemske obavili razgovor i koji su u svom iskazu naglasili kako nemaju saznanja o počiniteljima. Dragoslav Mirosavljević, primjerice, iskazuje: „Bio sam na straži pri TO Borovo Selo i vršio sam dužnost u Radničkoj ulici u noći kada se dogodio zločin. Stražario sam zajedno s Rajkom Ostojićem (djed osumnjičenog Zorana, op. ur.) i Danetom Latasom. Čuo sam par rafala, no nisam mislio da nekoga ubijaju, jer se u to vrijeme često pucalo. Od kuće Štefančića bili smo udaljeni oko 30 metara. Te noći za vrijeme straže nismo primijetili nikakve osobe, nisam čuo priču o tome tko je počinio zločin, a mislim da te osobe nisu iz sela”. Dakle, ne zna tko je počinio zločin, ali misli da te osobe nisu iz sela!?

Inače, spomenuti stražari nisu podvrgnuti poligrafskom testiranju…

– Apsurdno je to što su na poligrafsko testiranje vodili Milana Đermanovića koji nije iz Borova Sela, nije bio pripadnik Teritorijalne obrane i nema nikakva saznanja o zločinu.

Kajkić navodi i sljedeće:

– Goran Simić, rođen 1975. godine, je po nalogu DORH-a uhićen na graničnom prijelazu Slavonski Brod – Bosanski Brod. Međutim, tom prilikom dao je lažnu izjavu da te noći nije sudjelovao u ubojstvima obitelji Štefančić te da je riječ o drugom čovjeku istog imena i prezimena iz Borova Sela. Međutim, taj drugi Goran Simić, rođen 1969. godine, smrtno je stradao mjesec dana prije ubojstva Martine i Bernardice Štefančić prilikom krađe žice s dalekovoda negdje oko Bogdanovaca. Inače, dotični Goran Simić u vrijeme počinjenja zločina imao je 17 godina, došao je iz Doboja živjeti u Borovo Selo kod djeda i bake gdje se priključio interventnom vodu prvoosumnjičenog Veselka Maksimovića, zvanog Vesa Palestinac.

Veselko Maksimović, inače, 2003. godine počinio je samoubojstvo ispred Radničkog doma u Vukovaru.

– Pitanje je što su radile institucije do 2003. godine. I pitanje je zašto Goran Simić nije podvrgnut poligrafskom testiranju. Da se razumijemo, poligraf nije dokaz, ali može ukazati na određene okolnosti vezane uz zločin.

Goran Simić, navodi dalje Kajkić, danas živi u Doboju. Što je s ostalima?

– Mladen Maksimović zvani Mađar, inače rođeni brat Vese Palestinca, živi u Kozarskoj Dubici pod lažnim imenom Marko Ilić i lažnim nadimkom Maki. Inače, Mladen Maksimović je neposredni izvršitelj ubojstva male Martine, što je utvrđeno provođenjem istrage od strane vlasti tzv. SAO Krajine koje su ih ubrzo pustile na slobodu, na intervenciju Gorana Hadžića. A Maksimović je i sam govorio o tome, čemu je svjedočila i Daliborka Đuranović, mještanka Borova Sela, koja ga je osobno prije godinu i pol dana susrela u manastiru kod Kozarske Dubice te mu je u prisustvu svjedoka rekla: „Ti si ubojica male Martine Štefančić, kako živiš s tim!?”, na što je on ostao nijem i spustio glavu. Ostali osumnjičeni također su nedostupni hrvatskom pravosuđu, žive u Srbiji i Norveškoj.

Uglavnom…

– Policija i DORH olako su pristupili rasvjetljavanju okolnosti i provođenju izvida ovoga ratnog zločina. Smatram da nisu uporabljeni svi resursi koji su na raspolaganju, a koji u ovakvim postupcima mogu koristiti, poput mogućnosti financiranja svjedoka-pokajnika, primjerice. Uglavnom, taktičko-metodički pristup bio je potpuno promašen – naglašava Kajkić pa u zaključku dodaje:

– Volio bih da griješim, ali smatram kako pravda nažalost neće biti zadovoljena. Pogotovo dok je aktualna konstelacija odnosa u vrhu državne vlasti, odnosno dok HDZ ovisi o glasovima koalicijskog partnera SDSS-a. Zbog toga postoje opstrukcije, to je moj stav.

 

U NASTAVKU ČLANKA NALAZE SE UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAVIJE!