Vedran Čuljak: Oluja je veličanstvena pobjeda na ponos svih Hrvata!

FOTO: db

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježen je danas i u Vinkovcima. Izaslanstvo Grada Vinkovaca, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, PU vukovarsko-srijemske, Hrvatske vojske te udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće kod novog spomenika Hrvatskih branitelja u ulici Josipa Lovretića.

Osim Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja danas je ujedno obilježena i 26. obljetnica VRO „Oluja” u kojoj su Hrvatska vojska i policija od 4. do 7. kolovoza 1995. godine oslobodili okupirana područja RH pod nadzorom pobunjenih Srba. Operacijom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijeli okupirani teritorij osim istočne Slavonije. No, upravo ovom operacijom stvoreni su uvjeti u kojima je započeo nešto kasniji proces mirne reintegracija hrvatskog Podunavlja.

– Obilježavamo danas veličanstvenu pobjedu koja je označila našu konačnu pobjedu u ratu. Oluja je na ponos svih Hrvata, svih Vinkovčana koji su sudjelovali u toj, ali i ostalim osloboditeljskim akcijama, te koji su u konačnici i Vinkovce učinili bastionom Hrvatske, gradom kojim nikada nije pao, gradom koji je dao najbolje sinove u obrani naše države – naglasio je predsjednik vinkovačkog Gradskog vijeća Vedran Čuljak.

Molitvu za sve poginule hrvatske branitelje predvodio je mons. Tadija Pranjić, župnik središnje vinkovačke župe sv. Euzebija i Poliona u kojoj je kasnije služena i sveta misa.