Veleposlanik Kanade Bowman u VSŽ: Želim pomoći u promociji investiranja u ovaj kraj!

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić primio je danas u radni posjet veleposlanika Kanade Njegovu Ekselenciju Alana Bowmana. Tom su prigodom posjetili Općinu Andrijaševci gdje ih je na radnom sastanku načelnik Ante Rajković upoznao s infrastrukturnim projektima koji su tu općinu svrstali među najuspješnije u Hrvatskoj. Naime, Općina Andrijaševci iz EU fondova povukla preko 100 milijuna kuna i na tome ne planira stati.

– Kroz sve projekte koje planiramo u budućnosti želimo stvoriti uvjete za ostanak i povratak mladih na ovo područje, a među njima su i stambeno rekreacijsko naselje, te poduzetničko-gospodarska zona – rekao je Rajković i dodao kako su takvi projekti ključni da bi se zaustavilo iseljavanje stanovništva s ovog područja.

Dekanić je naglasio kako smatra da je model općine Andrijaševci jedan od onih koje bi u svojim razvojnim strategijama trebale primijeniti i druge općine u Hrvatskoj jer se pokazao iznimno uspješnim.

– To je model koji jamči ostanak mladih ljudi na ovom području i daje konkretan odgovor na probleme depopulacije s kojima se sve općine u Slavoniji suočavaju – poručio je Dekanić.

Naglasio je i kako će taj model, čiji je idejni začetnik bio i sam kao donedavni načelnik općine Andrijaševci, nastojati preslikati i na razini cijele VSŽ.

– Za ostanak mladih ključni su čimbenici stambeno zbrinjavanje, posao i infrastruktura koja će njima i njihovim obiteljima omogućiti dobar životni standardnaglasio je Dekanić uz napomenu da je kanadska tvrtka Vermilion jedna od onih koja će kroz eksploataciju plina na ovom području osigurati ne samo radna mjesta nego i postati aktivan sudionik u životu cjelokupne zajednice.

Kanadski veleposlanik Bowman je rekao kako i sam dolazi iz malog mjesta u Kanadi te da razumije kako demografske tako i infrastrukturne probleme s kojima se općine susreću.

– Želim pomoći u promociji investiranja u ovaj kraj te se nadam kako ću u tome uspjeti – poručio je Bowman koji će uskoro u posjet V dovesti članove poslovne zajednice okupljene u kanadsko-hrvatsku mrežu te da će kroz promociju već odrađenih projekata i novih mogućnosti investiranja pripomoći da nove investicije stignu u ovaj kraj.

Nakon Andrijaševaca župan Dekanić i veleposlanik Bowman posjetili su i Općinu Stari Jankovci gdje su održali rani sastanak s načelnikom Draganom Sudarevićem. Na sastanku se razgovaralo o planovima eksploatacije plina s tvrtkom Vermilion koja na području spomenute općine ima koncesiju, ali i o mogućnostima za proširenje te suradnje u budućnosti.