Velika Gospa u Ilači; mnoštvo vjernika, euharistijska slavlja, prilika za ispovijed…

FOTO: db

Katolička crkva danas slavi svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Veliku Gospu. Nakon Božića i Uskrsa u katoličkom kalendaru Velika Gospa jedan je od najvećih blagdana. Svetkovina Velike Gospe svečano je proslavljena i u svetištu Gospe Ilačke kamo je i ove godine pohrlilo mnoštvo hodočasnika iz cijele Slavonije koji su u Ilaču pristizali i tijekom jutra, a nakon višesatnog noćnog pješačenja.

Martin Majer, Mihaela Lozić i Tomislav Mazalović FOTO: db

– Krenuli smo jutros u 3 sata iz Andrijaševaca, naše hodočašće trajat će otprilike šest sati. Ovo je već jedanaesta godina kako hodočastim u Ilaču na blagdan Velike Gospe i činit ću to dokle god budem mogao. Poseban je ovo osjećaj ispunjenosti, teško opisiv – rekao nam je Martin Majer kojega smo jutros zatekli u Slakovcima, u društvu Mihaele Lozić i Tomislava Mazalovića.

Ivica Andrić (Nuštar), FOTO: db

Čak 38 kilometara propješačit će andrijaševački trojac ovom prigodom, otprilike koliko i Nuštarac Ivica Andrić koji je na svoje prvo hodočašće prema Ilači krenuo još prije ponoći. I to s hrvatskom trobojnicom u rukama i – japankama na nogama!

– Uh, nabio sam žuljeve, strašno… Ali, ne dam se, stižem u Ilaču makar i na koljenima – poručio je Ivica, otpio gutljaj-dva vode i nastavio pohod ususret Gospi Ilačkoj pred kojom svake godine kleče tisuće hodočasnika.

Tako je i ove godine u svetištu Gospe Ilačke; mnoštvo vjernika, euharistijska slavlja, prilika za ispovjed. Katolički vjernici na današnji dan prisjećaju se dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.