SVEŽITE I PERTLE! Policija danas nadzire pojas! Evo točne satnice!

Ilustracija/PEXELS

Kako smo i najavili, ovaj tjedan policijski službenici svih policijskih postaja na području Hrvatske pojačano će nadzirati korištenje sigurnosnog pojasa. Pojačane aktivnosti usmjerene su na nadzor korištenja sigurnosnog pojasa vozača i suvozača te putnika na zadnjem sjedalu vozila, a posebice u pogledu neprimjerenog prijevoza djece u vozilu te korištenja mobitela i drugih uređaja na način koji umanjuju mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom dana.

Na području Vukovarsko-srijemske županije policajci će, kako najavljuju, biti iznimno aktivni u vremenu od 12 do 16 sati kada će provoditi pojačane aktivnosti.

Sve ovo provodi se s ciljem zaštite stanja sigurnosti cestovnog prometa i dostizanja ciljeva Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030. godine, kao i prethodno izloženih statističko-analitičkih pokazatelja.

Prema istima, tijekom 2023. godine izrečene su 2293 sankcije zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa i dječjih sjedalica, što je 327 mjera manje u odnosu na 2022. godinu.

Od 14 smrtno stradalih osoba, 5 smrtno stradalih osoba (od čega 1 dijete) nije koristilo sigurnosni pojas odnosno dječju sjedalicu.