Vinko Mamić: Nisam sudjelovao u obnovi na Banovini, ne znam otkud moja tvrtka na popisu!

Jučer je svjetlo dana ugledao popis tvrtki koje su sudjelovale u poslijeratnoj obnovi kuća na Banovini od kojih je određeni dio njih, sve ukazuje na to, obnovljen nesavjesno. Danas, pak, stižu i reakcije na popis, a jedna od njih pristiže iz Novih Jankovaca. Javio nam se, naime, Vinko Mamić čiji je obrt naveden na spomenutom popisu kao jedan od sedamnaest tvrtki/obrta s područja VSŽ koji su sudjelovali u procesu obnove na području Banovine. Međutim…

Odgovorno tvrdim da nisam sudjelovao u obnovi na Banovini. Jesam u Nijemcima, Jankovcima, Ilači, Tovarniku i Opatovcu, ali područje Vukovarsko-srijemske županije nisam napuštao kada je u pitanju poslijeratna obnova – kaže Vinko Mamić, svojevremeno vlasnik građevinskog obrta koji je u međuvremenu zatvoren.

Istini za volju, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje ogradio se od možebitnih pogrešaka u unosu imena tvrtki projektanata, izvođača radova ili nadzora, pravdajući se time da je u programu obnove ratom porušenih stambenih objekata od početka obnove do danas sudjelovalo više državnih tijela koja su provodila obnovu i stvarala elektronsku evidenciju podataka o obnovi.

Ne znam tko je pogriješio, ali znam da na Banovini nisam radio. Vidio sam na vašem portalu tekst s popisom tvrtki, pa ‘ajde da pogledam tko je od kolega bio ondje. Kad tamo, imam što vidjeti, moj obrt!?

Osjećao se, kaže, prozvano, iako nije ni Banovinu vidio, ni u Banovini radio…

Naravno da me smeta, ispao sam negativac, jer sad svi pričaju da se kralo. Ne kažu tko je krao, a to se lako može utvrditi na obnovljenim kućama koje su sada stradale u potresu. Neka se pregleda i utvrdi tko je kako radio, tko je što napravio, odnosno tko što nije napravio, a morao je. Tko je krao materijal, taj nek’ i odgovara! Nismo svi lopovi i ja se sad ni kriv, ni dužan moram loše osjećati, kao da mi je država stavila metu na čelo i označila me negativcem.

Svoj posao je u poslijeratnoj obnovi, kaže Vinko Mamić, pošteno radio i odradio. Zna napamet svaku kuću koju je obnavljao njegov obrt, spreman je jamčiti da je sve napravljeno po zakonu struke.

Označen sam praktički kao prevarant, stavljen u negativan kontekst, iako sam ja taj koji je prevaren i izigran. Ne radim od 2011. godine, pokopao me jedan posao za koji sam fakturirao račun od 500.000 kuna koji nikad nije naplaćen, ali me država teretila za 90.000 kuna PDV-a po nenaplaćenoj fakturi. Državi na kraju nisam ostao dužan ni lipe, niti jednom radniku nisam ostao dužan ni lipe, više ne radim i još se u mene neopravdano upire prstom! – ogorčeno zaključuje Vinko Mamić.