Vinkovačka Gimnazija zabljesnula – starim sjajem!

Zgrada vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, koja je u gradu na Bosutu odlukom Marije Terezije započela s radom 1. studenog 1780. godine, zasjala je – starim sjajem! Naime, pročelje zgrade izgrađene obnovljeno je prema razglednici iz 1912. godine na kojoj je jasno vidljivo da je fasada oker boje. Takva je i danas, nakon obnove koja je uključila uređenje fasade i izmjenu svih prozora, izuzev masivnih ulaznih vrata. Cijena? Nešto preko tri milijuna kuna.

– Drago nam je da smo imali prigodu zajedno s Vukovarsko-srijemskom županijom sufinancirati obnovu vinkovačke Gimnazije, simbola našega grada. Zgrada je lijepo uređena, pridonijet će dojmljivoj vizuri gradskoga središta. Nadamo se da ćemo uskoro krenuti i u obnovu zgrade suda, a nakon toga i muzeja, kako bi naš središnji park zaista zablistao. Radovima na zgradi naše Gimnazije moramo biti zadovoljni. Boja? Konzervatori su u ovom projektu rekli svoje, poštujemo struku – rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić prigodom današnjeg obilaska vinkovačke ljepotice.

Iz gradskoga je proračuna za obnovu gimnazijskog pročelja izdvojeno 1.333.000 kuna, a iz županijskoga je proračuna u tu svrhu izdvojeno 1.800.000 kuna.

– Ovo je zajednički projekt, inače Grad Vinkovci su partner Vukovarsko-srijemskoj županiji i u još nekim projektima u kojima zajednički nastupamo. Što reći na izgled vinkovačke Gimnazije? Ljepotica u središtu grada – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, nekoć i sam vinkovački gimnazijalac.

Inače, vinkovačka Gimnazija u svojih je dva i pol stoljeća opstojnosti iznjedrila brojna poznata (prez)imena javnoga života; pohađao ju je i ban Josip Šokčević po kojemu nosi ime središnji gradski trg, zatim skladatelj hrvatske himne Josip Runjanin, pa glumci Rade Šerbedžija, Vanja Drach, Nada Subotić i Ivo Fici, redatelj Ivan Hetrich, fizičar i matematičar Oton Kučera, književnici Josip i Ivan Kozarac, Antun Branko Šimić, Miroslav Mađer, brojni svjetski poznati sportaši poput Zdravka Miljka, osvajača zlatne olimpijske medalje u rukometu na OI u Münchenu 1972. godine, pa glasovita stolnotenisačica Branka Batinić, nogometni trenerski mag Tonko Vukušić, zatim Mirko Filipović koji je svjetsku slavu stekao kao Cro Cop… 

Pošteno je i pravedno spomenuti i Stipu Tomića – donedavnog ravnatelja vinkovačke Gimnazije, a odnedavnog umirovljenika – na čiju je inicijativu prije tri godine pokrenuta obnova pročelja. Tomić je dugo godina ravnao vinkovačkim rasadnikom talenata, njegova prethodnika ne sjeća se valjda ni Joža Manolić! Ipak, Tomić sa svojih 29 godina ravnateljskoga staža nije rekorder; dvije godine dulje, od 1780. do 1811. godine, u ravnateljskom naslonjaču sjedio je Franjo Engelbrecht, prvi ravnatelj vinkovačke Gimnazije!