Vinkovačka gimnazijalka Karla Culi ilustrira već drugi roman

Karla Culi iz Jarmine, šesnaestogodišnja učenica vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, ilustrirat će i drugi humoristični (anti)roman za mlade o katoličkome skautizmu, „U traganju za izgubljenom maramom“, temeljen na istinitim događajima i u izdanju Udruge katoličkih izviđača Jarmina, autora Mateja Delaša, profesora Hrvatskog jezika, a inače i suradnika portala Vinkulja.hr.

Podsjetimo, krajem je travnja 2020. u Jarmini izišao prvi hrvatski roman o katoličkome izviđaštvu koji je drugo izdanje nakon prodanih 350 primjeraka doživio već u lipnju, a prema planovima drugi treba biti objavljen u veljači 2021. godine te biti premijerno predstavljen povodom godišnje skupštine jarminačke izviđačke udruge. Kako je mlada ilustratorica nacrtala korice prvoga romana „U traganju za izgubljenim totemom“, u udruzi su dosljedni te će i njegov nastavak izvana izgledati slično.

– Ne bavim se samo izviđaštvom. Na prvome mi je mjestu škola i vrlo dobar do odličan uspjeh u gimnaziji. Zapravo se ne bavim niti crtanjem, iako mi digitalno crtanje ide jako dobro. Voljela sam crtati kao mala, no kao i mnoge druge hobije, napustila sam ih odrastajući – naglašava Karla, članica Udruge katoličkih izviđača već 11 godina i, među ostalim, dugogodišnja članica Konjičkoga kluba Satir iz Vinkovaca.

– Budući da se naši romani temelje na događajima, zapisima i pričama iz našega izviđačkog života, čak ću biti lik u romanu kao još dvadesetak mojih prijatelja. Iako su mi jahanje i izviđaštvo draži, uživam crtajući naslovnice za roman koji predstavlja naš rad, naše živote, naše mjesto, prijatelje i razne kampove, a kojem je autor moj razrednik iz osnovne škole i izviđački prijatelj – dodaje Karla.

Treba dodati da će se na bijelim koricama romana, osim ceste i televizijskog zaslona iz kojega izlaze izviđački motivi, naći i crtež „Ruže hrvatske“ iz vinkovačkoga parka u centru, odnosno fontana s klupama s ulaza na vinkovačko šetalište.

Roman uređuje Gloria La Marr, umjetnica iz Bošnjaka s dugogodišnjim uredničkim iskustvom, koja tvrdi da će drugi Delašev roman poprimiti poprilično ozbiljan izgled, vrlo moderan. Prvi je Delaš uredio sam želeći da prvi jarminački roman cjelovito bude proizvod njihove udruge.

– Drugi nastavak priče o Tragaču dragu Čitateljicu i dragoga Čitatelja, kako ih sam autor naziva, drži u neizvjesnosti do samoga kraja. Dok s njime putuju cilju, on ih zabavlja, intrigira, poučava i nasmijava zanimljivim dosjetkama iz života izviđača – kaže urednica.

Autor romana Matej Delaš dodaje tek nekoliko misli o njihovu drugome velikom književnom pothvatu…

– Budući da je Karla na dojmljiv način ilustrirala prvi roman, najbolje je ostati dosljedan. Želim da ilustrira sve nastavke, nadam se da će ih još biti. Nije lako pronaći cjelovitost vrijednu stvaranja romana. Trudio sam se da bude više za osnovnoškolce pa će, osim kao roman, svojim oblikom funkcionirati i kao zbirka kratkih pripovijedaka. Nadam se da će Karla jednoga dana ostvariti puno svojim radom.

Koji su vinkovački srednjoškolci ili jarminački studenti u pitanju, kao i koja će vinkovačka, jarminačka i županjska mjesta biti mjesta radnje, preostaje nam tek nagađati/pogađati. Kako god, jarminačkim izviđačima poželimo uspjeh novim romanom i skoro ukidanje mjera vezanih uz COVID-19 pandemiju kako bi već početkom sljedeće godine nastavili svoje kamperske aktivnosti za djecu i mlade.