Vinkovačka promocija romana „Štajga ili put u maglu”, autorice Ivane Šojat

„Štajga ili put u maglu”, naslov je romana autorice Ivane Šojat, čija je promocija održana u Gradskom kazalištu Joza Ivakić. Posrijedi je roman o Hrvatskoj danas, o zemlji koju napuštaju mladi, u kojoj sve završava kao na slijepom peronu, o ljudima koji moraju pronaći sebe da bi mogli shvatiti druge. O ljubavi, koju treba njegovati poput krhke biljke, o obitelji koja nestaje.

Ivana Šojat ispisala je posvetu željeznici i vremenu u kojem je gradić u panonskoj ravnici imao perspektivu, ljudima koji su zaspali i zapeli u noćnoj mori, ali koji imaju nadu da će se iz nje probuditi…

Andrija, šef željezničkoga kolodvora u Vinkovcima, popularne štajge, svakodnevno balansira između dvije pustoši, one na željeznici, ali i one u vlastitoj kući. On je dragovoljac Domovinskog rata sa svojim traumama i tugama, živi svjedok vremena kad su Vinkovci, a s njima i Slavonija, bili “pupak svijeta”, ali jednako tako i svjedok propasti ne samo željeznice već i grada. Njegovi sinovi odlučili su prekinuti generacijsku tradiciju rada na željeznici i uputili se na rad u inozemstvo ili sezonski na more. A njegov brak s Katarinom na svakodnevnoj je kušnji učmalosti, dosade i nemogućnosti da se učini promjena.

Prema romanu „Štajga ili put u maglu” u prosincu 2019. godine u vinkovačkom je kazalištu praizvedena predstava „Štajga”, redatelja Jasmina Novljakovića, koja se u nadolazećem vremenu etablirala u nagrađivani uradak. Na 27. Festivalu glumca (2020.) Vladimir Andrić dobio je nagradu „Fabijan Šovagović” za najboljeg glumca (uloga Andrije), Miroslav Čabraja (uloga Mate) dobio je medijsku nagradu Zlatni studio 2021. u kategoriji „najbolja muška kazališna uloga”, a Zlatni studio 2021. pripao je i „Štajgi” u kategoriji „najbolja kazališna predstava”.

Osim autorice Ivane Šojat vinkovačkoj promociji njezina romana nazočili su još predstavnik nakladnika Seid Serdarević, redatelj Jasmin Novljaković, ravnatelj vinkovačkog kazališta Zdenko Rečić, a moderator događaja bila je Zrinka Turalija Kurtak, poznata voditeljica Hrvatske televizije, inače Vinkovčanka.