Vinkovačka učenica Ema Cvrković dobitnica priznanja literarnog natječaja Odjeci 2024.

IZVOR: Naklada Ljevak

Literarni natječaj Odjeci, zamišljen kao festival dječjega književnog stvaralaštva, održan je po 18. put u organizaciji Naklade Ljevak, a literarni rad učenice vinkovačke Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Eme Cvrković (pjesmom Bakin zagrljaj), pod vodstvom učiteljice hrvatskoga jezika Ivane Paulić, proglašen je najboljim za Vukovarsko-srijemsku županiju.

Pristigle je radove vrednovalo Povjerenstvo koje su činili književnici Mladen Kopjar i Nada Mihaljević te urednica Zbornika literarnih radova učenika osnovnih škola Sandra Crnčević.

Književnik Mladen Kopjar pohvalio je Eminu pjesmu Bakin zagrljaj ističući kako je pjesma napisana na standardu i slobodnim stihom i kao takva upravo pogađa bit stvari, nema ništa oko njih što bi odvlačilo pozornost od bake i unuke i njihova zagrljaja. Književnik je isto tako istaknuo i pjesničke slike koje je Ema vješto upotrijebila, a slike predstavljaju ljubav kao izravni pokretač života, kao zamašnjak životne snage. Ljubav je, prema Kopjaru, najbolji motiv za stvaranje umjetnosti, a Ema je to sjajno iskoristila u svojoj pjesmi, pohvalili su se iz Osnovne škole “Antun Gustav Matoš” Vinkovci.

Svi nagrađeni učenici iz Hrvatske bili su u zagrebu na svečanosti dodjele nagrada i priznanja učenicima i njihovim mentorima za najbolje izabrane literarne radove.