Vinkovačka referendumska inicijativa smatra kako smo površni. Poslali su i priopćenje

Organizacijski odbor Referendumske inicijative Vinkovci za veće plaće poslao nam je svoje priopćenje na naš jučerašnji članak “Hoće li ukidanjem prireza u Vinkovcima zapravo profitirati oni s visokom plaćom, dividendama i iznajmljivači na Jadranu…?“, a koji donosimo u integralnom obliku:

Svaki stanovnik Vinkovaca je važan. Svakome želimo dobro, bez iznimke.

Svjesni smo da će ukidanje prireza porezu na dohodak utjecati na građane raznih bruto plaća i drugih oblika dohodaka i to je u redu. Dobro je da svaki stanovnik Grada Vinkovaca može slobodno raspolagati sa svojim novcem onako kako on želi, bio on bogatiji ili siromašniji. Priznajemo, najviše su nam na srcu siromašniji građani koji će ovim ukidanjem imati barem malo više novaca. Voljeli bi da im možemo na neki način vratiti i više, pa da je i za ‘litru ulja mjesečno’, neka je!

Smatramo da je došlo vrijeme, zbog porasta cijena,  inflacije u kojoj se nalazimo, krize, da Grad pomogne sugrađanima ukidanjem prireza porezu na dohodak. Tko će pomoći Vinkovčanima, ako ne naš Grad, koji nam je na srcu? S obzirom da proračun Grada raste,  vjerujemo da je Grad sposoban nadomjestiti novac koji želimo osloboditi za naše sugrađane.

Voljeli bismo da je u članku kojeg komentiramo naveden izvor o točnom iznosu prireza i o tome na što je utrošen, a kako to nije slučaj, članak smatramo površnim, poštujući novinara koji ga je napisao.  U članku se, naprimjer, spominje konkretan iznos koji gradska vlast ubire, na ime prireza, izražen u brojkama i pritom se ističe da su to službeni podaci. Kad se govori o tome, valja reći da se u službenom izvoru o javnim financijama u gradu Vinkovcima, a to je proračun Grada, može vidjeti samo ukupna količina svih sredstava koji se prikupljaju ubiranjem poreza, pa i prireza, dok drugi podaci o iznosu i svrsi prireza, nisu vidljivi. Zato, mislim, da je nužno objavljivanje jasnih, nedvosmislenih transparentnih podataka o raspolaganju javnim financijama, tako da, običnim ljudima i stručnoj javnosti, bude lako provjerljivo, tko i kako raspolaže proračunskim sredstvima, što u konačnici novac građana. Bila bi to samo jedna od važnih promjena koju će već s polazišnih pozicija potaknuti ova inicijativa.

Ovim putem svakako pozivamo naš Grad Vinkovce da nam izađe u susret i javno na mrežnim stranicama Grada objavi iznos prireza porezu na dohodak i to točno po stavkama za što je utrošen za tri zadnje godine. Smatramo to važnim kako bismo izbjegli nagađanja i pogrešne informacije koje se pojavljuju i koje se mogu pojaviti i u buduće, a koje nikome ne donose dobro. Naša želja nije ukidati radna mjesta, ukidati pomoć najpotrebnijima među nama i sl. Kada bi to bio jedini način da se nadomjesti iznos kojeg želimo osloboditi za građane, mi nikada ne bismo krenuli sa referendum, a jasno je da to nije prava istina. Također, smatramo kako je fer da građani znaju za što se troši njihov novac, to bi bio minimum korektnosti.

Svjesni smo da će Vinkovci ići naprijed jedino ako Grad i građani zajedno rastu, što nam je svakako velika želja.

Samo zajedno možemo uspjeti!

Organizacijski odbor Referendumske inicijative Vinkovci za veće plaće.