Vinkovačke tvrtke u prošloj godini ukupno ostvarile prihode veće od 904 milijuna eura!

IZVOR: Grad Vinkovci

Vinkovačko gospodarstvo posljednjih godina bilježi konstantan rast u svim parametrima, od ukupnih prihoda do rasta broja zaposlenih i novih tvrtki. Mnogi su nakon dugogodišnjih trendova rasta i rekordne 2022. godine prošlo ljeto upozoravali i prognozirali neminovno usporavanje i stagnaciju vinkovačkog gospodarstva u 2023. godini, međutim, vinkovački gospodarstvenici se s takvim prognozama nisu složili te su ponovno odlučili oboriti sve rekorde.

Prihodi vinkovački tvrtki tako su u prošloj godini porasli za gotovo 24% odnosno na 904,4 milijuna eura. Naime, prema prvim nerevidiranim javno objavljenim podacima Financijske agencije, a nakon dostavljenih financijskih izvješća od strane svih tvrtki i obrta koji su obveznici poreza na dobit, vinkovačko gospodarstvo postiglo je nove najviše povijesne rezultate od hrvatske samostalnosti, 806 poslovnih subjekata registriranih na području Vinkovaca ostvarilo je ukupne prihode od čak 904.400.819 eura što je rast za 23,97% u odnosu na 2022. godinu. Dobit tvrtki iznosi 33,6 milijuna eura, a svakako je značajno istaknuti i kako su vinkovačke tvrtke uplatile poreza na dobit u iznosu od čak 8 milijuna eura, što je za 39% više nego u prošloj godini.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče ističe kako su za 25% rasli prihodi mikropoduzetnika koji su u prošloj godini dosegli iznos od gotovo 96 milijuna eura, ali i onaj koji se odnosi na porast broja zaposlenih u mikropoduzetništvu za gotovo 11%, na 1.798 zaposlenika.

– Od velike je važnosti što su uz sam rast prihoda rasli i ostali pokazatelji vezani uz vinkovačko gospodarstvo. Tako je broj poslovnih subjekata porastao za 4,4% sa 772 na 806, dok je broj zaposlenih u tvrtkama i obrtima koji plaćaju porez na dobit povećan za 17,12%, s 7.321 zaposlenog na 8.574. Ako gledamo cjelokupne podatke Mirovinskog osiguranja, u Vinkovcima smo na kraju svibnja imali ukupno 16.717 osiguranika, odnosno zaposlenika pa dolazimo do brojke od 332 novo otvorena radna mjesta u Vinkovcima u odnosu na isti mjesec prošle godine, naglašava Niče.

Ako se uzme u obzir kako je vinkovačko gospodarstvo recimo u 2017. godini bilo „teško“ 2,72 milijarde kuna odnosno 362 milijuna eura, jasno je koliki se rast i napredak bilježi iz godine u godinu. Kako bi se takav trend i nastavio, u gradskoj upravi, uz potpore poduzetnicima, intenzivno rade na onom najvažnijem detalju koji će vinkovačkom gospodarstvu dati dodatan vjetar u leđa, na proširenju Poduzetničke zonu Zalužje za koju je spremna projektno-tehnička dokumentacija.

 

Komentiravši najnovije pokazatelje FINA-e, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je kako prije svega želi čestitati poduzetnicima na još jednoj sjajnoj godini i ostvarenim odličnim rezultatima unatoč svim vanjskim utjecajima i svjetskim krizama koje su sigurno otežavajuća okolnost.

– Pokazatelji o rastu gospodarstva, naročito kontinuiranom kakav imamo u Vinkovcima, otvaranju novih tvrtki i rastu broja zaposlenih, daju nam za pravo da s optimizmom gledamo prema budućnosti. Novim velikim poslovima u sklopu EU projekata na kojima rade mahom lokalne tvrtke, te u konačnici i proširenjem zone Zalužje, osigurat ćemo uvjete za daljnji rast i razvoj vinkovačkog gospodarstva, nova zapošljavanja i općenito rast standarda u Vinkovcima i vinkovačkom kraju. Kada to ostvarimo, ključno je takve trendove u što kraćem roku proširiti i na druge dijelove naše županije, poručio je Bosančić.

Inače, Grad Vinkovci je u 2023. nastavio s Programom poticanja poduzetništva fokusirajući se na početnike, postojeće poduzetnike te poduzetnike koji djeluju u Poduzetničkom inkubatoru, a s ciljem stvaranja konkurentnijeg vinkovačkog gospodarstva. Zanimljivo je kako je zabilježen stalan rast prosječne plaće u vinkovačkim tvrtkama koje su rangirane kao mikro poduzetnici, čemu su u jednom dijelu doprinijele upravo gradske potpore koje su uvjetovane povećanjem plaća djelatnicima za 10%. U posljednjih pet godina ukupno su se 263 poduzetnika uspješno prijavila na ovu mjeru, čime je osigurano povećanje plaće za njihovih 598 zaposlenika. Grad je kroz ovu mjeru dodatno bodovno stimulirao žene poduzetnice i mlade poduzetnike odnosno poduzetnike početnike bez prethodnog poduzetničkog iskustva i poduzetnike koji zapošljavaju osobe s invaliditetom. Tako su u prošloj godini odobrena sredstva za 18 poduzetnica, 22 mlada poduzetnika i šest poduzetnika početnika, a dva poduzetnika su dobila dodatne bodove zbog zapošljavanja osoba s invaliditetom.