Vinkovački lađari sa „Zlatnim štitom kneza Domagoja” kod gradonačelnika Bosančića

 

Vinkovački lađari prva su i zasad jedina lađarska skupina iz kontinentalnog dijela Hrvatske koja je dobila „Zlatni štit kneza Domagoja“, a koji dodjeljuje krovna Udruga lađara Neretve. Domagojev štit zaslužili su zahvaljujući desetom nastupu u kontinuitetu na tradicionalnom Maratonu lađa na Neretvi.

Ovo natjecanje, po broju izravnih sudionika, jedno je od najmasovnijih u Hrvatskoj. U prosjeku sudjeluje 35 posada s po 18 članova, što daje brojku od preko 600 natjecatelja svake godine. Po gledanosti, neretvanski maraton jedan je od najvećih događaja Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija, računa se da ga uživo gleda nekoliko desetaka tisuća gledatelja duž cijele rute. Vinkovčani su u dolini Neretve uvijek rado viđeni gosti i svojevrsna atrakcija, rezultatski imperativ nemaju, ali imaju odlučnost i volju iz godine u godinu odveslati maraton od početka do kraja.

Kroz pripreme i samo natjecanje Vinkovački lađari potporu za jubilarni nastup dobili su i od strane vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića koji ih je danas ugostio i čestitao im na uspjehu.

– Čast nam je ugostiti naše lađare koji su nedavno Vinkovce predstavljali u Metkoviću. I ne samo to, svojim trudom i upornošću zaslužili su Zlatni štit kneza Domagoja kojim se ne može pohvaliti veliki broj ekipa. Našu potporu imaju i nadalje, čestitam im na uspjehu s nadom kako će se i iduće godine vinkovačke zastave vijoriti na Neretvi – rekao je ovom prigodom Bosančić.

Stjepan Sertić, predsjednik Udruge Vinkovački lađari i čovjek koji je od ideje prve lađe na Bosutu ustrajnim radom svoje lađare prije desetak dana doveo do jubilarnog, desetog nastupa na Neretvi, napominje kako su svjesni da se ne mogu mjeriti s domaćim ekipama koje treniraju cijelu godinu, ali da uvijek nastoje rutu odveslati u optimalnom vremenu. Ove godine za pobjednicima su kasnili tridesetak minuta, što je solidan rezultat s obzirom na sve okolnosti.

– Mnogi misle da je sjesti u lađu i veslati lagano, no to baš i nije tako jer stazu dugu preko 22 kilometra ne može odveslati svatko. Posebno sam ponosan upravo na taj naš kontinuitet i način na koji predstavljamo naš grad. U dolini Neretve uvijek smo divno dočekani, organizatori su prepoznali naš entuzijazam i drago mi je što smo već godinama dio njihove priče – naglasio je Sertić.

Inače, Udruga Vinkovački lađari osnovana je 2012. godine i od tada, osim na Maratonu lađa na Neretvi, njezini članovi nastupaju i na sličnim natjecanjima u drugim hrvatskim gradovima. Najčešće na utrkama lađa u Zagrebu i Đakovu. Od 2015. godine organiziraju i Maraton lađa za lađarske ekipe na Bosutu za dan grada Vinkovaca i Vinkovačke jeseni, a jedini su u Hrvatskoj koji organiziraju i Maraton lađa osoba s invaliditetom.