Vinkovačkoj knjižnici novi bibliobus na korist 1.300 korisnika u 19 općina i jednom gradu

Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci odobren je projekt naziva „Kultura u pokretu“ vrijedan gotovo 4 milijuna kuna, a ugovor su danas u Zagrebu potpisale ravnateljica Vedrana Lugić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Naime, krajem 2020. godine Ministarstvo kulture i medija je raspisalo Otvoreni privremeni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“ financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda – Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali s 85% i sredstvima državnog proračuna s 15%. Projektni prijedlog pripremila je Razvojna agencija VIA i za isti su 27. kolovoza 2021. godine odlukom Ministarstva kulture i medija dodijeljena sredstva u visini od 3.990.725 kuna s očekivanim trajanjem projekta od 24 mjeseca. Knjižnica je prijavitelj i nositelj projekta, uz partnerstvo Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.

– Projektne aktivnosti usmjerene su na korisnike naše Bibliobusne službe, mlađe od 25 i starije od 54 godine te pripadnike nacionalnih manjina i osobe s invaliditetom. U naredne dvije godine očekuje nas niz zanimljivih radionica, gostovanja i promotivnih kampanja, ali i nabavka novog modernog vozila što će omogućiti bržu i lakšu dostupnost knjižne građe na području cijele županije. Staro vozilo je već dotrajalo, često je u kvaru te su troškovi održavanja veliki. Novo vozilo nam je nužno kako bi nastavili s radom Bibliobusne službe – kaže ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić uz dvije napomene; bibliobusna služba djeluje već 15 godina, a bibliobus obilazi 71 stajalište s 1.300 korisnika u 19 općina i jednom gradu.