Vinkovčanima od danas na korištenje 150 romobila za 75 lipa po minuti

Nakon sustava javnih bicikala Vinkovci su, kao tek četvrti grad u Hrvatskoj, dobili i sustav od 150 javnih romobila koje građani od danas mogu iznajmiti na 14 lokacija u gradu.

Suvišno je govoriti koliko su romobili, baš kao i bicikli, ekološki prihvatljiv način vožnje, a ujedno i jednostavan i brz. Prednost romobila je njihova mobilnost i prilagodljivost korisnicima u svim ulicama i u svakom dijelu grada. Upravo iz tih razloga u Grad Vinkovci je s tvrtkom Bolt dogovorio jednogodišnji pilot projekt koji bi se, ukoliko se za tako nešto ukaže potreba, nakon tog perioda i dodatno širio i razvijao. Riječ je o romobilima koji mogu dosegnuti brzinu od oko 20 kilometara na sat, s tim da će im brzina biti ograničena na 10 do 15 kilometara na sat ukoliko se netko odluči voziti po recimo pješačkoj zoni ili sličnim mjestima.

– Vinkovci definitivno idu u korak sa svjetskim trendovima i gradovima koji već prakticiraju ovakav tip prijevoza. Ovo je odlična stvar koja će, vjerujem, bit dobro prihvaćena i u našem gradu. Prednost je ta što romobil možete, primjerice, uzeti u centru grada i ostaviti ga na nekom drugom mjestu te se njime brzo i lako prevesti na željenu lokaciju bez obzira na prometnu gužvu. Apelirao bi na građane koji će koristiti romobile da budu oprezni u odnosu na pješake i ostale sudionike u prometu te savjetujem svima da isprobaju ovakav tip prijevoza i uživaju u vožnji – poručio je prigodom današnjeg predstavljanja Bolt romobila u Vinkovcima gradonačelnik Ivan Bosančić koji se i sam provozao na romobilu.

Vozila su raspoređena na frekventnim lokacijama u gradu, a njihova dostupnost vidljiva je korisnicima Bolt aplikacije bez koje ih se ne može koristiti. Za aktivaciju ove usluge dovoljno je preuzeti ili ažurirati aplikaciju te odabrati ikonu romobila. Nakon toga korisnik će biti preusmjeren na sučelje za najam romobila. Romobil se otključava skeniranjem QR koda koji se nalazi na upravljaču vozila te će prije prve upotrebe aplikacija korisniku prikazati upute za sigurnu vožnju i parkiranje romobila. Također, prije korištenja ove usluge potrebno je aktivirati kartično plaćanje, a minutu korištenja korisnici će platiti 75 lipa. Svaki romobil dolazi s GPS uređajem koji pruža uvid u lokacije na kojima ga je moguće preuzeti, ali i ostaviti. Svako jutro djelatnici Bolta raspoređivat će romobile na predodređena mjesta te ih prije dostavljanja na lokaciju dezinficirati kako bi korisnicima omogućili dodatnu zaštitu.

Osim stvaranja različitih zona vožnje, u Boltu su rasporedili ukupno 14 parkirnih mjesta koja će poslužiti i kao mjesta za ispostavu romobila u gradu. Uz tih 14 parkirnih mjesta za ispostavu romobila, uspostavljeno je dodatnih 14 preferencijalnih parkirnih točki uz jednu dodatnu točku obveznog parkinga i sve one bit će naznačene i vidljive korisnicima aplikacije. Boltov lokalni tim postavljat će i premještati električne romobile na mjesta ispostave svako jutro i tijekom dnevnih ophodnji, a zone i točke ispostave analizirat će se prema upotrebi i prilagoditi ukoliko to bude potrebno.

Kako bi ukazao vozačima na njihove propuste prilikom odlaganja vozila, Bolt je pripremio i posebne savjete pod nazivom Umijeće parkiranja, a kojima se korisnicima savjetuje korištenje označenih zona navedenih u aplikaciji, adekvatno odlaganje romobila na mjestu gdje će ga drugi korisnici lakše pronaći te parkiranje na ravnoj površini. Važno je da se romobilom prolaznicima ne blokira pristup stajalištu niti ometa nogostup, a posebno treba brinuti i o potrebama osoba s invaliditetom i slijepih osoba.

Kada je riječ o virtualnom parkingu koji nije uz stalke za bicikle, potrebno je romobil parkirati uzdužno u smjeru pješačkog ili automobilskog prometa te, naravno, nikada ispred ulaza u zgrade. Uz to, iz Bolta posebno upozoravaju vozače da ne parkiraju romobile na taktilnim površinama za slijepe.

Bolt električni romobili trenutno su, uz Vinkovce, dostupni u još tri hrvatska grada; Rijeci, Varaždinu i Osijeku. U Vinkovcima i Varaždinu nalazi se 150 primjeraka, u Osijeku ih je 200, dok riječkim ulicama prometuje 300 električnih romobila.