Vinkovčanima predstavljeno Ferićevo Putujuće kazalište

Putujuće kazalište, naziv je najnovijeg romana poznatog hrvatskog književnika Zorana Ferića predstavljenog večeras u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci. Posrijedi je kompleksna obiteljska saga kojoj je kroz prošlost autorove obitelji ispričana i povijest 20. stoljeća u Hrvatskoj i Europi. A tu obitelj nisu obilježili samo ratovi, nacionalna i ideološka mržnja nego i nekoliko potresnih ljubavnih priča od kojih svaka, neovisno o vremenu u kojemu se odvija, nosi vlastitu tragičnost i ljepotu.

Zašto Putujuće kazalište? Naslov na neki način jest metaforički, jer svi smo mi glumci u nekakvom životnom kazalištu. Ali, nije to isključivo metafora. Tu se radi o kazalištu mojega pradjeda Petra Ćirića, glumca iz Vršca koji je počeo u Srpskom narodnom pozorištu svoju karijeru, a onda je došao u Hrvatsku, zapravo u Austro-Ugarsku, gdje je vodio jedno kazalište koje nije bilo u pravom smislu putujuće, ali je gostovalo u mnogim mjestima u Hrvatskoj i Bosni, a sjedište mu je bilo nekih desetak godina bilo u Varaždinu, a poslije i u Osijeku – otkrio je Ferić čiji večeras Vinkovčanima predstavljen roman obuhvaća sva tri rata koji su se u tom čudnom i krvavom stoljeću vodili na našim prostorima, ali i mnoge druge prijelomne događaje koji su presudno utjecali na život njegovih junaka.

Jedan od njih je Benjamin Bernstein, autorov djed po majci koji je iz Petrograda pobjegao u Pariz kad je izbila Oktobarska revolucija, drugi je djed po ocu, koji je otprilike u isto vrijeme kao austrougarski vojnik pao u rusko zarobljeništvo. Jedna se mlada djevojka s Trešnjevke, udala za ruskog emigranta koji je nekom čudnom putanjom iz Pariza došao u Zagreb, i postala pripovjedačeva baka. Druga se mlada djevojka zaljubila u putujućeg glumca i vlasnika kazališta Petra Ćirića, pobjegla s njim i postala pripovjedačeva prabaka s očeve strane. Pripovjedačev otac i majka jedva su, pak, preživjeli Drugi rat. Uglavnom…

Jako mi nedostajalo ovakvo druženje s čitateljima. U početku nisam bio svjestan koliko mi to nedostaje. Tek sad kada smo se opet počeli družiti na ovakav neposredan način, a prije Vinkovaca gostovao sam s Putujućim kazalištem u Požegi, shvatio sam koliko mi je zapravo sve ovo nedostajalo – zaključio je Ferić na vinkovačkoj promociji svog 473 stranice obimnog romana.