Vinkovčanin Tomislav Zadro vođa biciklističkog tima Josipa Rumca na OI u Tokiju!

I Vinkovci će biti zastupljeni na skorašnjim Olimpijskim igrama u Tokiju! Doduše, ne u natjecateljskom dijelu, ali važno je notirati kako će Vinkovčanin Tomislav Zadro, inače (i) predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza, biti vođa ekipe okupljene oko Josipa Rumca koji se na OI plasirao u „foto-finišu”, nakon pomjeranja na rang-ljestvicama slijedom čega je 26-godišnji biciklist iz Opatije (inače, član talijanske ekipe Androni Giocattoli – Sidermec) postao 59. hrvatski olimpijac u Tokiju.

Ekipa predvođena Tomislavom Zadrom već je sletjela u Tokio. Ondje su ih dočekali ljubazni domaćini, ali i rigorozne epidemiološke mjere i kontrole.

– COVID kontrole u tokijskoj zračnoj luci potrajale su četiri sata. Prilično dugo, ali ipak gotovo zanemarivo u odnosu na 10 sati koliko su iste trajale za hrvatske strijelce. Bilo je, između ostalog, potrebno popuniti brojne formulare i instalirati nekoliko aplikacija koje prate vaše kretanje 24 sata dnevno tijekom boravka u Japanu i koje treba svakodnevno ažurirati. Priznajem, nisam odolio, testirao sam ih isključivši nakratko jednu od aplikacija, no „u roku odmah” sam dobio poruku da nije moguće utvrditi moju lokaciju i kontakte, te da ju brzo uključim, inače… – informirao je Zadro iz Zemlje Izlazećeg Sunca, ali i pohvalio besprijekornu organizaciju misije HOO-a u Tokiju koja je opremila sportaše i organizirala sve do u detalj te je 24 sata na usluzi sportašima i trenerima.

Nakon jednoga dana provedenog u Olimpijskom selu – iz kojega su izlasci u grad zabranjeni, izuzev organiziranih odlazaka na sportske terene i borilišta – Zadro i Rumac dislocirali su se 100-injak kilometara sjevernije, u podnožje planine Fuji, bliže ruti olimpijske biciklističke utrke. Ondje će svakodnevno trenirati do subotnje utrke.

– Ne, nećemo sudjelovati na svečanom otvaranju Olimpijskih igara u petak, taj veličanstveni čin preskočit ćemo zbog neophodnog odmora, kako bi Josip što spremniji dočekao subotnji start. Dugo bi stajao na nogama, što bi mu dan kasnije bila itekakva otegotna okolnost, a ja na dnevnom redu imam obvezne sastanke vođa ekipa i pripreme cijeloga tima i logistike za utrku. Koja je itekako potrebna s obzirom na to da je utrka dugačka 244 kilometra, vrlo je teške konfiguracije, s gotovo 5.000 metara visinske razlike, što odgovara specijalistima, penjačima. Ali, nećemo se predati unaprijed, a tko preživi, pričat će. Josip je prošle godine preživio 20 dana torture na Giro d’Italia te 300 kilometara ovogodišnjeg biciklističkog pakla na jednodnevnom klasiku Milano – San Remo, nimalo ne sumnjam u njega.

Uz to što je teška i selektivna, olimpijska biciklistička staza je, navodi Zadro, ujedno i izuzetno atraktivna; vozači se penju i na vulkansku planinu Fuji, najviši vrh Japana, a cilj utrke je na velebnoj trkaćoj automobilističkoj i moto stazi Fuji International Speedway.

– Konkurencija će biti žestoka, kako i priliči ovakvom natjecanju. U međunarodnom je kalendaru manjkalo velikih utrka, pa svi koji su se plasirali žele doći na ovu olimpijsku utrku, a oni najveći, dakako, silno žele i pobijediti. Dovoljno je spomenuti da Slovenac Tadej Pogačar, dvostruki pobjednik Tour de Francea, dolazi nastupiti na olimpijskoj utrci neposredno nakon veličanstvenog pariškog trijumfa. No, veliki zajednički suparnik svim sudionicima bit će japanska sparina, visoka vlaga te 30-ak Celzijevih stupnjeva u zraku. Ambicije? Prva i osnovna je završiti utrku – završio je Tomislav Zadro javljanje iz Japana.

Inače, naš sugrađanin Tomislav Zadro do sada je u sportskoj karijeri čak triput osjetio čari Paraolimpijskih igara; dvaput kao natjecatelj (i to 2002. na Zimskim POI u Salt Lake Cityju u alpskom skijanju, a 2008. godine u Pekingu na Ljetnim POI u cestovnom biciklizmu!) dok je na Ljetnim POI u Londonu 2012. godine sudjelovao kao trener Marija Alilovića, također Vinkovčanina i najuspješnijeg hrvatskog biciklista s invaliditetom svih vremena!