Vinkovci danas „gorjeli” na 34 stupnja! Sutra još toplije, osvježenje tek u nedjelju…

Ljeto nam je stiglo u velikom stilu! Danas popodne, prvog ljetnog dana, Vinkovci su „gorjeli” na 34 stupnja Celzijeva. Toplinski val zahvatio je i ostatak Hrvatske, pa su se iz Nastavnog zavoda „Dr. Andrija Štampar” oglasili s preporukama prema kojima nije preporučeno – pogotovo starijim osobama – izlaganje suncu u razdoblju od 11 do 16 sati. Ukoliko je to, pak, neminovno valja se zaštiti šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću.

Preporučene mjere zaštite zdravlja pri izlaganju visokim temperaturama zraka podrazumijevaju i obilat unos tekućine te izbjegavanje pržene i začinjene hrane. Preporuka je unijeti dnevno najmanje dvije litre negazirane vode, juhe, variva ili čajeve. Konzumacija svježeg sezonskog voća i povrća također je poželjna, ali ne i pržena, pohana, slatka i jako zasoljena hrana te začinjena jela.

Sutra će na istoku Hrvatske biti još sunčanije, a temperatura zraka još viša; najniža jutarnja iznosit će 19, a najviša dnevna čak 36 stupnja Celzijevih. Dnevni maksimalac će i sljedećih dana, sve tamo do subote, skakati preko 30 stupnjeva, sinoptički materijali najavljuju osvježenje u nedjelju i početkom sljedećega tjedna.