Vinkovci i Camponogara – priča o neraskidivom prijateljstvu

Više od četvrt stoljeća dugo prijateljstvo veže Vinkovce i Camponogaru, grad sa sjevera Italije koji je poznat po proizvodnji vina i obuće. Nakon što je pandemija koronavirusa spriječila prošlogodišnje obilježavanje 25. obljetnice suradnje dvaju gradova, vinkovačko izaslanstvo Italiju je posjetilo proteklog vikenda kada su u Camponogari svečano obilježavali 40 godina suradnje s Fossanom, još jednim gradom s kojim njeguju partnerske odnose. Produbljeni su tom prigodom prijateljski odnosi, dogovorena daljnja suradnja na brojnim poljima te upućen poziv talijanskim prijateljima da Vinkovce posjete u vrijeme Vinkovačkih jeseni.

– Izuzetno mi je drago što nastavljamo i jačamo prijateljstvo s Camponogarom, ali i što smo uspostavili kontakte za buduću suradnju s njihovim prijateljima iz Fossana. Bit će nam čast ugostiti ih u našem prekrasnom gradu, da svi oni koji dugo nisu bili vide koliko su Vinkovci napredovali. Svi ovih godina, iako se mijenjaju gradonačelnici, pročelnici, vijećnici i ravnatelji škola, naša dugogodišnja predivna suradnja se nastavlja. A tako će i ostati, sva ova iskustva će se i dalje prenositi s generacije na generaciju jer poseban naglasak u našim odnosima je oduvijek na mladima – naglasio je prilikom posjeta prijateljskom talijanskom gradu vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Vinkovci i Camponogara su službeno povelju prijateljstva potpisali 1996. godine, no, suradnja je započela sad već davne 1964. godine i to u vidu poslova u poljoprivredni i sportskih aktivnosti. Camponogara je pravi primjer uzrečice kako se prijatelji poznaju u nevolji. Naime, početkom devedesetih godina kada su čuli da je u Hrvatskoj izbio rat i da Vinkovce granatiraju, odlučili su pomoći. Osnovali su „Odbor za Vinkovce“ u koji su se uključile razne župe, svi stanovnici i njihov bratski grad, spomenuti Fossano koji se nalazi u sjeverozapadnoj talijanskoj regiji Piemonte te je ubrzo Vinkovcima počela stizati potrebna pomoć.

Nakon smirivanja ratnih zbivanja, 19. rujna 1996. godine, tadašnji gradonačelnici Valter Mescalchin i Dražen Švagelj potpisuju povelju prijateljstva između dvaju gradova. Bio je to početak duge, lijepe i uspješne suradnje koja se ponajviše ogleda u mnogobrojnim posjetima i razmjenama učenika. Mladima i iz jednog i iz drugog grada prilika je to da upoznaju različite kulture i običaje, ali i uspostave doživotna prijateljstava.