Vinkovci i Osijek jedini gradovi/općine hrvatskog istoka koji su u prve 3 skupine nacionalne ljestvice razvijenosti

Novoobjavljeni rezultati koji se odnose na indeks razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj u promatranom trogodišnjem razdoblju odnosno od 2020. do 2022. godine, u najmanju ruku nisu naklonjeni gradovima i općinama naše županije.

Sama Vukovarsko-srijemska županija, s indeksom razvijenosti od 90.8,  u skupini je županija s ispodprosječnom razvijenosti te se nalazi na pretposljednjem mjestu. Od naše, nerazvijenija je jedino Virovitičko-podravska županija s indeksom razvijenosti od tek 89,7.

Zanimljivo je usporediti podatke o indeksu razvijenosti iz 2018. godine kada su u Hrvatskoj 304 jedinice lokalne samouprave bile ispodprosječno razvijene, a 252 iznadprosječno razvijene, s novim podatcima koji ukazuju na poboljšanje općeg stanja.

Tako po novim indeksima razvijenosti 287 jedinica lokalne samouprave ima indeks ispodprosječne razvijenosti, dok njih 269 ima indeks iznadprosječne razvijenosti.

Gledajući vukovarsko-srijemske gradove i općine, jedino Vinkovci i Vukovar ulaze u skupinu iznadprosječno razvijenih, s tim kako su Vinkovci s indeksom od 103,8 u šestoj, a Vukovar s indeksom od 100,3 u petoj kategoriji iznadprosječno razvijenih.

Ako se uzme u obzir kako su najrazvijenija mjesta smještena u osmu kategoriju, može se reći da je Grad na Bosutu u, sportski rečeno, trećoj jakosnoj skupini i trenutno je uz Osijek jedini grad ili općina u cijeloj istočnoj Hrvatskoj koji se nalazi tako visoko na ljestvici razvijenost.

Od prve do četvrte kategorije smješteni su gradovi i općine s ispodprosječnom razvijenošću, s tim da se u četvrtoj, najvišoj kategoriji ispodprosječnih jedinica lokalne samouprave iz naše županije nalaze tek Županja i Ivankovo, dok su svi ostali trenutno podijeljeni u tri najlošije kategorije.

Na indeks razvijenosti utječu stopa nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, proračunski prihodi jedinica lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave po stanovniku, opće kretanje stanovništva, stopa obrazovanosti i indeks starenja. Inače, u osmoj kategoriji, koja predstavlja najrazvijenije gradove i općine, nalazi se njih ukupno 68. Najviši indeks razvijenosti u Hrvatskoj ima Kostrena, na drugom mjestu je Zagreb, dok je treća Funtana. Među prvih deset su i sve popularnija Sveta Nedelja, Samobor, Omišalj, Medulin, Bale, Kolan i Tar-Vabriga.