Vinkovci i Široki Brijeg dva su grada bratska…

Suradnja Vinkovaca i Širokog Brijega, dvaju starih hrvatskih gradova, započela je sad već davne 1994. godine i održala se sve do današnjih dana.

Na ovogodišnjoj svečanoj sjednici povodom Dana grada Vinkovaca, Zlatna plaketa “Grb Grada Vinkovaca” dodijeljena je gradonačelniku Širokog Brijega Miri Kraljeviću za 25 godina suradnje, nesebičnog zalaganja i promicanja prijateljskih odnosa, gospodarske, kulturne i sportske suradnje ovih gradova.

Na svečanoj sjednici širokobriješkog Gradskog vijeća, pak, Zahvalnice Grada Širokog Brijega dodijeljene su aktualnom vinkovačkom gradonačelniku Ivanu Bosančiću, ali i njegovim prethodnicima, Mladenu Karliću i Draženu Švagelju kojima je gradonačelnik Kraljević uputio poseban prigodni pozdrav:

– Trojica posljednjih vinkovačkih gradonačelnika, Švagelj, Karlić i Bosančić, zaslužni su što imamo ovako jedno lijepo prijateljstvo koje se očituje i kroz kulturu i sport, ali i gospodarstvo – naglasio je Miro Kraljević.

Kada je o njegovu gradu riječ, rekao je kako su gimnazija, samostan i osiguravanje pitke vode najveći projekti na kojima trenutno rade i u kojima im pomaže i Republika Hrvatska.

– Donosim pozdrave iz grada Vinkovaca, ne samo mojih sugrađana, nego i vaših sugrađana koji su našli svoje mjesto pod suncem u našem gradu. Neizmjerno mi je drago što smo ovdje i što smo mogli primiti ovo priznanje te što smo kroz 25 godina stekli velike prijatelje. Drago mi je i što kroz ovu suradnju možemo puno toga naučiti od Širokog Brijega. Hvala svima koji kroz godinu dođu u Vinkovce i koji nam daju poticaj da budemo još bolji i da još više radimo na povezanosti – napomenuo je obraćajući se nazočnima vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je primijetio i kako Široki Brijeg sve više napreduje, naglasivši kako se pomak vidi i u gospodarstvu, a što je najvažnije, ovaj grad u vrijeme pandemije ima veći broj zaposlenih i veće prihode.

– Rast gospodarstva je jamstvo da ćemo se moći boriti sa svim onim nedaćama s kojima se susrećemo – dodao je Bosančić.

Suradnju dvaju gradova inicirao je prije puna dva i pol desetljeća tadašnji gradonačelnik Vinkovaca Dražen Švagelj, a prvotna suradnja podrazumijevala je razmjenu i školovanje vinkovačkih umjetnika u Širokom Brijegu. Nastavljena je suradnjom ogranaka Matice Hrvatske, glazbenih škola i razmjenom i posjetama učenika te sudjelovanjem njihovih folklornih skupina na Vinkovačkim jesenima.

– Trajna povezanost Slavonije i Bosne i Hercegovine seže u daleku prošlost, a ta povezanost traje do današnjih dana. Suradnja se proširila i na područje sporta i gospodarstva. Pokrenuli smo zajedno i jednu likovnu koloniju, pa se danas kontinuirano vinkovački likovni umjetnici školuju na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu. Veliko hvala mojim nasljednicima i gradonačelniku Kraljeviću koji su najzaslužniji što se ova suradnja gradova proširila i održala do današnjih dana – naglasio je Švagelj.

Vinkovce i Široki Brijeg veže neraskidivo dugogodišnje prijateljstvo ostvareno kroz suradnju na brojnim područjima. Široki Brijeg je, baš kao i Vinkovci, grad bogate i turbulentne povijesti. Ona novija, s početka devedesetih, dodatno je povezala ova dva stara hrvatska grada. Tu povezanost možda je najbolje objasnio bivši gradonačelnik Mladen Karlić rekavši kako Vinkovci imaju brojne gradove prijatelje, ali kako se ni u jednom gradu nije osjećao lijepo i punog srca kao u Širokom Brijegu.

– Ovo što imaju Vinkovci i Široki Brijeg nije samo prijateljstvo, ovo je bratska suradnja, suradnja u kojoj su krvi međusobno povezane i vjerujem da će ona biti još puno jača i snažnija. Važno je da to što imamo prenesemo na naše mlade, da oni nastave njegovati ovaj predivan odnos – podvukao je Karlić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović osvrnuo se ovom prilikom na suradnju Hrvata iz BiH s Hrvatskom, napomenuvši kako je dobar primjer tomu upravo prijateljstvo Širokog Brijega i Vinkovaca.

– Kroz prekograničnu suradnju moramo se uključiti u sve projekte koji se već nude i koji će se nuditi kroz suradnju s Hrvatskom iz EU. Jedan od prioriteta zasigurno je brza cesta koja će povezivati naše tri županije i koja će Hercegovinu povezati s ostatkom svijeta. Drugi važan projekt za obje zemlje je izgradnja Eko centra koja je također u planu – objasnio je Čović.